Stadsdeel Amsterdam-Noord

Vragen en antwoorden explosie Viermasterstraat

30 juli 2010

Versie 30 juli 2010 17.40 uur

Asbest: aard en risico's

Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Deze vezels hebben een zeer grotere trekvastheid, slijtvastheid en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Vooral vanwege deze laatste eigenschap is asbest vroeger op grote schaal toegepast als brandwerend materiaal in de bouw. Ook in de flats aan de Viermasterstraat in Amsterdam Noord is asbest daarom toegepast.
Welke soorten asbest zijn er?
Er zijn verschillende vormen van asbest. Wit asbest is veruit het meeste toegepast (ruim 90%). Ook in de flats aan de Viermasterstraat in Amsterdam Noord is er sprake van wit asbest. Deze vorm van asbest is minder gevaarlijk dan andere soorten.
Wat zijn de risico's van asbest?
Bij blootstelling aan asbest is een aantal zaken belangrijk: o De meest toegepaste soort asbest (witte asbest) is minder gevaarlijk dan andere soorten asbest. Wit asbest is het type asbest wat is aangetroffen bij de flat aan de Viermasterstraat te Amsterdam Noord. o Er zit overal en altijd een kleine hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht. Iedereen ademt dus een kleine hoeveelheid asbestvezels in gedurende zijn/haar leven.
o Asbest is alleen gevaarlijk wanneer de vezels vrijkomen en worden ingeademd. Het inslikken van vezels is niet gevaarlijk. o Asbestvezels die goed gebonden zijn aan een dragermateriaal (zoals niet verweerd asbestcement) kunnen niet worden ingeademd. (Zolang het dragermateriaal niet intensief wordt bewerkt, verwijderd of uit elkaar spat). Alleen losse vezels leveren gezondheidsrisico's op.

Algemeen: Na een periode van (meestal intensieve) blootstelling aan losse asbestvezels kunnen onder andere longkanker, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan. De meeste mensen met deze aandoeningen zijn langdurig blootgesteld aan grote hoeveelheden losse asbestvezels in de arbeidssituatie (bijvoorbeeld bouw of scheepsbouw).

Gezondheid

Zijn er gezondheidsrisico's voor bewoners van de op 26 juli ontruimde woningen aan de Viermasterstraat?
In 23 van de 24 onderzochte woningen is uit meting gebleken dat er geen asbest in de woningen is aangetroffen. In n woning is een hele kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Het risico daarvan is zeer beperkt. Om alle risico's uit te sluiten, wordt deze woning eerst schoongemaakt voordat de bewoners terugkeren.
Gezondheidsrisico's zijn er vooral als mensen jarenlang hoge concentraties asbestvezels inademen of zeer hoge concentraties in korte tijd.
Zijn kinderen extra gevoelig voor asbest?
Het onderzoek in de woningen is op 29 juli 2010 afgerond. In n woning is een hele kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Het risico daarvan is zeer beperkt.
Het risico hangt sterk af van het aantal ingeademde vezels. In het algemeen geldt dat hoe lager de leeftijd bij eerste blootstelling aan asbest is, hoe groter het risico.

Kan ik onderzocht worden?
In de lucht zitten altijd asbestvezels in lage concentraties. Hierdoor heeft iedereen asbest in zijn/haar lichaam. Daarom heeft het geen zin om onderzoek te doen om aan te tonen of er asbestvezels in het lichaam zitten. Bovendien levert de beste methode om dit aan te tonen (rntgenfoto's van de longen) meer risico's op dan de mogelijke blootstelling aan asbest.

Hoe zit het nu precies voor mij persoonlijk?
Voor een specifiek en persoonlijk advies kunt u bellen met de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD: (020) 555 5405. Via 14020 worden mensen doorverbonden met dit nummer.

Wat zijn de gezondheidsrisico's voor mensen die hun auto hebben verwijderd voordat het risicogebied in de hekken is gezet en is schoongemaakt?
Bij de Viermasterstraat is sprake van witte asbest. Kortdurende blootstelling aan dit soort asbest levert een zeer klein gezondheidsrisico op. Mensen die hierover toch nog vragen hebben (bijvoorbeeld iemand die een auto verplaatst heeft), kunnen contact opnemen met de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam onder telefoonnummer 020-5555405.

Ik voel met niet prettig na wat er gebeurd is / met wie kan ik praten / ik slaap slecht, etc U kunt contact opnemen met de afdeling Vangnet en Advies van de GGD op telefoonnummer 020-555.5462, vragen naar de bureaudienst.
De mensen van deze afdeling zijn op de hoogte van de gebeurtenissen en kunnen uw klachten met u bespreken.
Ook kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Metingen en terugkeer

Wanneer is gestart met het meten? In de betrokken woningen is maandagavond gestart met meten. Dinsdagochtend werd de meetapparatuur verwijderd, om de resultaten te verzamelen. Donderdag 29 juli was de uitslag van het onderzoek bekend, Uit de metingen bleek dat er geen asbest in de woningen is aangetroffen. In n woning is een hele kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Het risico daarvan is zeer beperkt. De overige bewoners konden donderdagavond naar hun huis terugkeren.

Zijn er zondag metingen gedaan in de woningen?
Nee, omdat daar toen nog geen aanleiding toe was.

Wat zijn de resultaten van de asbestmetingen in de woningen? In 23 van de 24 onderzochte woningen is uit meting gebleken dat er geen asbest in de woningen is aangetroffen. In n woning is een hele kleine hoeveelheid asbest aangetroffen Het risico daarvan is zeer beperkt. Om alle risico's uit te sluiten, wordt deze woning eerst schoongemaakt voordat de bewoners terugkeren.

Van de overige 8 woningen is niemand tijdens of na de explosie thuis geweest. In deze woningen zijn daarom geen metingen uitgevoerd. Van deze woningen is geconstateerd dat het risico op asbest in de woning verwaarloosbaar klein is, omdat er geen ramen of deuren geopend zijn geweest. Indien dat door die bewoners alsnog wordt gewenst, kunnen ook in deze woningen metingen worden uitgevoerd.

Wel is er asbest aangetroffen op de balkons. De balkons zijn schoongemaakt. Bewoners werden hierover woensdagavond genformeerd.

Wanneer mogen bewoners terug naar huis? Bewoners van vier woningen mochten woensdagavond terug naar huis. De overige bewoners mochten donderdagavond na 19 uur terug naar huis, met uitzondering van de ene woning waar een kleine hoeveelheid asbest werd aangetroffen. Deze woning wordt eerst schoongemaakt.
Hoe zit het met de speeltuin? Bij de eerste inspectie op maandag zijn geen stukken asbest aangetroffen. Vanwege vragen tijdens de bewonersbijeenkomst is er nogmaals genspecteerd. Ook woensdag heeft de inspectie niet geleid tot constatering van asbest op de speelplaats. Hoe zit het met de groenstroken in de directe omgeving van het afgezette gebied? Naar aanleiding van vragen van bewoners, zijn er grondmonsters genomen in de groenstroken nabij de Viermasterstraat. Ook hier is geen asbest aangetroffen,

Stand van zaken schoonmaken terrein

Is er al iets opgeruimd? Inmiddels zijn de afzettingen weg en is het hele terrein, inclusief de speeltuin weer toegankelijk. en zijn ook de auto's in het afgezette gebied schoongemaakt