Artsen zonder Grenzen

Ernstige overstromingen Pakistan treffen 400.000 mensen

30-07-2010

400.000 mensen zijn getroffen door hevige regenval in het noordwesten van Pakistan. Een groot aantal wegen en huizen is verwoest. Teams van Artsen zonder Grenzen verkennen de behoefte aan medische zorg en noodhulp.

Noodhulp

Verkennende teams zijn onderweg in de districten Swat, Lower Dir en Peshawar. Een team is al teruggekeerd uit de stad Bakthirabad in het district Sibi van de provincie Belutsjistan. Op zondag gaat het team terug om noodhulp als pakketten voor persoonlijke verzorging, plastic zeil en kant-en-klaar voedsel te verdelen.

Geïsoleerd

`De verwoesting is groot en het beeld van waar Artsen zonder Grenzen nodig is, is nog onduidelijk', zegt Benoit de Gryse, landencoördinator in Pakistan. `Het effect van de regens is erg lokaal en er zijn geïsoleerde groepen mensen die erg moeilijk bereikbaar zijn door de overstromingen.'

Gewonden

Het project van Artsen zonder Grenzen in Timurgara, Lower Dir, is volledig onbereikbaar, omdat alle bruggen in de omgeving zijn verwoest. Het team dat al in Timurgara werkte, gaat door met zijn activiteiten. Het heeft 10 gewonden behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van het stadsziekenhuis. Het team richt zich nu op het verzorgen van de drinkwatervoorziening van het ziekenhuis.

Cholerabehandelcentra

Artsen zonder Grenzen zet ook 3 nieuwe cholerabehandelcentra op in de districten Swat, Lower Dir en Dargaj. Het werk in het centrum van Hangu gaat door.

Leem

`Dit zijn de ergste overstromingen in deze gebieden in generaties', zegt De Gryse. `Veel huizen zijn gebouwd van leem, wat ze extra kwetsbaar maakt. Veel mensen kunnen de medische voorzieningen niet bereiken door het water. Degenen die getroffen zijn, moeten snel hulp krijgen op het gebied van hygiëne.'