Brandweer onvoldoende toegerust op natuurbranden

HILVERSUM - De Nederlandse brandweer is onvoldoende toegerust op het bestrijden van natuurbranden. Dat zegt Allard van Gulik van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) maandagavond in het televisieprogramma EénVandaag. "Ik weet dat we als brandweer niet alle risico's volledig kunnen afdekken", aldus Van Gulik. De brandweer bestrijdt natuurbranden vooral met stadsbrandweerwagens omdat er landelijk een tekort is aan speciale wagens voor natuurbranden.

Bij grote bosbranden, zoals de brand op de Strabrechtseheide van afgelopen weekend, moeten er speciale brandweerwagens van de Veluwe worden ingeroepen omdat de korpsen vaak niet over genoeg van dit materiaal beschikken. In droge periodes met veel natuurbranden levert dit grote risico's op.

Meer specialiseren
Volgens van Gulik is een reorganisatie en verdere professionalisering van de brandweer noodzakelijk om specialisaties zoals bosbrandbestrijding op peil te brengen. Korpsen zouden zich moeten specialiseren, want volgens van Gullik is men op de Veluwe goed in het bestrijden van natuurbranden, maar in Rotterdam juist weer gespecialiseerd op branden bij chemische industrie. "Die specialisaties kan men dan uitruilen" zegt van Gulik. We moeten naar gebiedsspecialistatie. Op de Veluwe zijn we goed in het bestrijden van natuurbranden, dus moeten we hier meer inzetten. In Rotterdam is veel chemische industrie, dat hebben we hier minder. Dat zouden we bij grote branden prima kunnen uitruilen", aldus Allard van Gulik.

Buikpijn
Allard van Gulik werkt dagelijks als risicomanager voor de brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. "Op het moment dat het droog wordt heb ik wel een beetje last van buikpijn".

Boeren inzetten
Hoogleraar rampenbestrijding Ira Helsoot van de Universiteit van Amsterdam onderkent dat er een tekort aan materiaal is voor de bestrijding van bosbranden, maar heeft een heel andere oplossing voor ogen. Volgens hem moeten we weer terug naar de oude situatie waarbij boeren de brandweer helpen. Dat scheelt volgens hem heel veel geld en druk op het brandweerapparaat. "Dat moet je als brandweer niet naar je toe, maar van je af organiseren". De gemeente Ommen is nog de enige gemeente die gebruik maakt van boeren om natuurbranden te besttrijden. De brandweer spreekt daar van een succes: 110 boeren werken daar vrijwillig mee.

Noot voor de redactie,