Imtech NV
Imtech: goed op koers met groeistrategie in Nordic

* Overname Imtech Zweedse NEA definitief, Imtech verdubbelt in omvang in Nordic
* Imtech groeit in totaal naar bijna 25.000 medewerkers

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat de mededingsautoriteiten in Zweden akkoord zijn met de overname van de elektrotechnische specialist NEA. Deze overname vormt een goede stap voorwaarts in de implementatie van de Imtech groeistrategie 2012. Mede dankzij overnames als deze ligt Imtech goed op koers met het opbouwen van een sterke positie in Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland). Door de overnames stijgt het totaal aantal medewerkers van Imtech naar bijna 25.000. NEA wordt met ingang van juli 2010 geconsolideerd.

Strategie Imtech

Imtech bezit een strategisch groeiplan met als doelstelling om in 2012 een opbrengstenniveau van 5 miljard euro te bereiken bij handhaving van de doelstelling voor een operationele EBITA-marge van 6%. In dit kader hanteert Imtech de specifieke doelstelling om in Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) een sterke positie op te bouwen. Met de overname van NEA Imtech heeft haar top-3 positie Imtech in Nordic aanzienlijk versterkt. NEA is de één na grootste speler op de markt van elektrotechnische dienstverlening in Zweden. De overname draagt substantieel bij aan het bereiken van de strategisch groeiplan van Imtech voor 2012. De overnamesom bedraagt 102 miljoen euro en werd gefinancierd met een versnelde aandelenemissie van ruim 8,3 miljoen gewone aandelen met een opbrengst van ruim 185,2 miljoen euro. Het restant wordt gebruikt om andere toekomstige acquisities en organische groei van de onderneming te financieren.

NEA: sterke speler in markt technische dienstverlening in Nordic

NEA telt in totaal bijna 70 vestigingen in Zweden. De onderneming bezit circa 1.000 klanten met een aandeel van top-10 klanten dat kleiner is dan tien procent van het totaal. Dit impliceert een breed gediversifieerd opdrachten- en klantenbestand, hetgeen in belangrijke mate bijdraagt aan continuïteit. Met circa 2.200 werknemers worden in 2010 opbrengsten verwacht van ongeveer 2,5 miljard SEK (Zweedse kronen) met een verwachte EBITA van circa 150 miljoen SEK en een EBITA-marge van 5,9%. De opbrengsten van NEA komen voor ongeveer 50% uit de industrie (onder andere energie, kernenergie, staal, hout, mijnbouw) en voor het overige deel uit het bedrijfsleven, de zorg, overheid en gemeenten. Daarnaast beschikt NEA over een 38% belang in Elajo, een andere elektrotechnische dienstverlener die grotendeels complementair acteert ten opzichte van NEA. Elajo is naast Zweden ook actief in Noorwegen en realiseerde met circa 1.000 medewerkers in 2009 opbrengsten van bijna 1 miljard SEK.

Aanzienlijk groeipotentieel, structureel sterke positie in Nordic

De strategische 'fit' van NEA met NVS (het huidige Imtech Nordic) is groot. NEA is gespecialiseerd in elektrotechniek, NVS in werktuigbouw. Bundeling van beide ondernemingen maakt het - geheel conform de Imtech-strategie - mogelijk technische totaaloplossingen in Nordic aan te bieden. Dit leidt tot een aanzienlijk groeipotentieel en een structureel sterke positie in Nordic. In andere Europese landen (Duitsland, de UK en Spanje) heeft Imtech bewezen dat deze aanpak leidt tot versnelde groei. De combinatie NVS/NEA verwacht met ruim 4.500 medewerkers en 170 vestigingen totale opbrengsten van ongeveer 5,9 miljard SEK op jaarbasis te realiseren met een verwachte EBITA van 412 miljoen SEK en een EBITA-marge van 7,0%. Naast NEA werden recent nog twee kleinere ondernemingen in Nordic overgenomen, te weten een Zweedse specialist in innovatieve sprinklertechnologie en de meest 'groene' technische dienstverlener van Noorwegen gevestigd energiekansrijke gebied Spitsbergen. Met ruim 80 medewerkers realiseren deze ondernemingen jaarlijkse opbrengsten van circa 12 miljoen euro.