Raad van State


vrijdag 30 juli 2010
Zitting over de voorlopige voorziening die de Actiegroep A50 Ewijk heeft ingediend bij de Raad van State om het kappen van bomen door Rijkswaterstaat tegen te houden. Het gaat om het kappen van bomen voor de aanleg van de tweede brug over de Waal bij Ewijk en Andelst. Rijkswaterstaat wilde vrijdag 23 juli al beginnen met de kap om twee werkterreinen in te richten die nodig zijn om de nieuwe brug aan te leggen. Omdat de actiegroep een verzoek heeft gedaan aan de Raad van State om de kap tegen te houden, heeft Rijkswaterstaat besloten te wachten totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan in deze spoedprocedure. (zaaknummer 201003583/4)

11.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Aalten van het bestemmingsplan 'Woonzorgcentrum Hoge Veld'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een zorginstelling mogelijk, bestaande uit groepswoningen en zorgappartementen op het perceel van de Frankenschool aan het Hoge Veld. De school wordt gesloopt. Het gaat om een herhuisvesting van de bewoners van het zorgcomplex. Het oude complex lag op het terrein naast de nieuwe locatie. Een deel van het terrein waarop het nieuwe complex komt, heeft jarenlang braak gelegen en werd door kinderen gebruikt als speelveld. Dat gaat nu verdwijnen. Een echtpaar in de buurt verzet zich daartegen en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoeken zij de Raad van State het besluit van de gemeenteraad voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003376/2)

14.30 uur

Zitting over het besluit van de minister van LNV om geen vergunning te verlenen aan de Vereniging van Importeurs van Schelpdieren voor het uitzaaien van geïmporteerde schelpdieren in de Oosterschelde. De vereniging heeft een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet aangevraagd. Deze vergunning heeft ze in eerste instantie gekregen, maar na bezwaren van De Faunabescherming heeft de minister haar eerste beslissing teruggedraaid. Volgens de minister was er uiteindelijk toch onvoldoende zekerheid dat de activiteiten geen schade zouden veroorzaken aan het beschermde natuurgebied. De vereniging vraagt de Raad van State nu om het afwijzingsbesluit van de minister te schorsen. (zaaknummer 201005947/2)