Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Apeldoorn, 30 juli 2010

NJO stuurt violen naar Ghana

Het NJO (Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie) steunt samen met hoofdsponsor Univé een bijzonder internationaal én muzikaal project: Music Fund. Bezoekers van de NJO Muziekzomer wordt gevraagd hun oude viool, altviool of cello in te leveren tijdens een van de concerten van dit muziekfestival. Music Fund stuurt de strijkinstrumenten vervolgens naar muziekscholen en jonge muzikanten in Ghana.

Music Fund biedt sinds 2005 materiële steun aan muziekscholen in ontwikkelings- en conflictgebieden in het Midden-Oosten en Afrika. Er worden voor Music Fund in heel Europa muziekinstrumenten ingezameld die Music Fund laat keuren en herstellen, waarna ze bezorgd worden ter plaatse. Hiernaast organiseert Music Fund ook opleidingen in instrumentenbouw en -herstel en opende herstelateliers voor muziekinstrumenten in een aantal van haar partnerscholen.

Deze zomer zamelt de NJO Muziekzomer strijkinstrumenten in voor Ghana. Lukas Pairon, mede-oprichter en directeur van Music Fund: 'Door de muziekscholen in Ghana te helpen zich te ontwikkelen kunnen we een meer dan symbolische rol spelen, die andere sectoren van de maatschappij kan inspireren en tot ontwikkeling aanzetten. De muziekscholen hebben hiervoor muziekinstrumenten nodig, net als vaardige technici om deze instrumenten te onderhouden.'

Het NJO richt zich deze zomer in eerste instantie alleen op strijkinstrumenten. Bezoekers die nog een oude viool, cello of contrabas, een strijkstok of een koffer thuis hebben liggen kunnen die inleveren. Een deskundige vioolbouwer onderzoekt ter plekke of het instrument nog gerepareerd moet worden voordat het naar Ghana wordt verscheept.

De NJO Muziekzomer wordt georganiseerd door het NJO (Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie). Aanstormend toptalent speelt de hoofdrol en werkt in de NJO Summer Academy met coaches, dirigenten en solisten. Tijdens de NJO Muziekzomer worden de resultaten van deze inspanningen aan het publiek getoond. De meer dan 80 concerten en evenementen van dit festival spelen zich af op diverse locaties in heel Gelderland.

Inleverlocaties strijkinstrumenten
vr. 6 aug. - Opening NJO Muziekzomer / Huis der Provincie, Arnhem / vanaf 15:30 uur

za. 7 aug. - Veluvine Fietstocht / vanaf 12:00 uur (inleverlocatie is start- en eindpunt Veluvine, Nunspeet)

zo. 8 aug. - NJO Fusion Ensemble o.l.v. Etienne Siebens / LUX, Nijmegen / 20:00 uur

za. 14 aug. - NJO Schubert Orkest o.l.v. Bas Wiegers / Grote Kerk, Apeldoorn / 16:30 uur

zo. 15 aug. - Apaydin Trio / Oude Kerk aan de Rijn, Oosterbeek / 20:00 uur

Informatie over al deze concerten vindt men op www.muziekzomer.nl. Daar kan men ook kaarten kopen.

Einde persbericht




Ingezonden persbericht