Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Extra investering in bestrijding onderwijsachterstanden

Sittard-Geleen, 30 juli 2010 - Het college van B& W van Sittard-Geleen stelt voor de periode augustus tot en met december 2010 een bedrag van 575.000 euro beschikbaar om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Het college vindt het van belang dat jongeren opgroeien tot zelfstandige burgers. Educatie draagt bij aan die zelfstandigheid in de toekomst. Het voorkomen van onderwijsachterstanden is daarom belangrijk.

'Een goede start van de schoolloopbaan is de basis voor de verdere ontwikkelkansen. Daarom investeren wij extra om de start van jonge kinderen te verbeteren', aldus wethouder Berry van Rijswijk (onderwijs).

Er wordt geïnvesteerd in de voorschoolse periode van peuters. Met name voor de peuters met (een risico op) taal- en ontwikkelingsachterstand zijn er op een aantal peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorschoolse programma's met speciaal daarvoor opgeleide leidsters. De kosten hiervan voor de ouders zijn minimaal.

Daarnaast wordt in speciale voorzieningen van het primair en voortgezet onderwijs geïnvesteerd. Want hoewel de meeste kinderen het goed doen op school, wordt ongeveer 15 procent getypeerd als risico/zorgleerling. Door middel van bijvoorbeeld speciale schakelklassen, met extra aandacht voor taallessen voor kinderen die het Nederlands niet of nauwelijks beheersen, wordt voorkomen dat deze kinderen uitvallen. Verder zijn er zorgstructuren opgezet samen met de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs ter voorkoming van uitval uit het reguliere onderwijs.


---




Gemeente Sittard-Geleen