Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum 30 juli 2010

GastGastgeber Dortmund geopend!

GastGastgeber trekt verder het Ruhrgebied in. Op 17 juli is vanaf een van de balkons van de kleurrijke gevel aan de Möllerstraße in Dortmund het tweede gastenverblijf van GastGastgeber geopend. De kleurrijke gevel maakt aan de buitenkant direct duidelijk dat Gastgastgeber met de titel 'Dutch Colors' aanwezig is.

Hans Venhuizen zocht in het voorjaar van 2010 naar een voor het Ruhrgebied typische stad en locatie en heeft deze gevonden in de Möllerstraße in Dortmund. Een doorgaande weg met wooncomplexen van vier verdiepingen met aan de buitenzijde grauwe betonplaten. Zelfs op een zonnige dag kan het er nog mistroostig uitzien. Maar Dortmund is ook een stad waar veel gebeurd en er een intensieve samenwerking is tussen Nederlandse en Duitse cultuur, zoals de E-Culture Fair die eind augustus in de U-turm plaats vindt op slechts 5 minuten lopen van de Möllerstraße. Gilian Schrofer heeft, in samenwerking met fabrikanten die in de collectie een aantal belangrijke internationaal bekende ontwerpen voeren, met deze representanten van tachtig jaar Dutch Design, in de Möllerstraße nieuwe interieurs samengesteld in de door zijn hand overdadig gekleurde woningen. Bij de inrichting van de woningen in de Möllerstrasse werkte Schrofer dan ook nauw samen met Nederlandse fabrikanten. Het leverde zeven zeer verschillende appartementen op die hij heeft ingericht met enkel Nederlandse producten, van meubels, tapijten en gordijnen tot aan vloerbedekkingen en andere voorwerpen. In de dagelijks context van deze '30 arbeidersappartementen treft men de klassieke buisframe meubels van Gispen uit de jaren 30 aan, de klassieke strakke Revolt stoelen van Ahrend uit de jaren '50, tot de kleurrijke meubels van Artifort uit de 60' jaren en de hedendaagse bank en stoelen van Moooi en de daarbij behorende accessoires. Als gastenverblijf zijn de appartementen vrij basic ingericht en benadrukken hiermee de tijdelijkheid van dit project. Vanaf november dit jaar zijn de appartementen weer beschikbaar voor inwoners van Dortmund. Voor de buitengevel bedacht Schrofer een andere opzet. Met de restvoorraden van een verfleverancier werd de met betonplaten bedekte gevel beschilderd in een bonte mengeling van kleuren, geïnspireerd op '4900 Colours' van Gerhard Richter. Op deze gevel zijn naast de huisnummers zwart-witte emaille platen aangebracht. Dit zijn zogenaamde QR-codes (Quick-Response Code) die met een Smartphone te scannen zijn naar een link op een website. Hier zijn de ingerichte appartementen in een overzicht van 360 graden rond buiten de bezichtigingtijden alsnog te zien.

Bezichtiging en reserveringen:
De bezichtiging van de appartementen kan op: vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. De entree is gratis, reserveren is niet noodzakelijk. Kijk voor actuele informatie en meer informatie over de gastenverblijven op www.gastgastgeber.org Boekingen en informatie: gast@gastgastgeber.org Prijzen vanaf ¤45,- p.p.p.n.

Adres:
Möllerstraße 23a-31
44137 Dortmund

Het project Gast.Gastgeber is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en dankzij Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), een vierjarig crosssectoraal programma dat internationalisering van design, mode en architectuur in Duitsland, China en India bevordert en waarbij krachtenbundeling van partijen in binnen- en buitenland centraal staat.


---

Einde persbericht

Noot voor redacties