KNHS

Van den Broek en Nederlands team goed van start op WK enkelspannen 30 juli 2010


PRATONI DEL VIVARO (KNHS) Regerend wereldkampioen Jan van den Broek (Nistelrode) en het Nederlandse team zijn goed van start gegaan in de dressuur, het eerste onderdeel van het wereldkampioenschap voor enkelspan paarden in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Jan van den Broek behaalde de tweede plaats en ook het Nederlandse team staat met nog twee onderdelen te gaan op de tweede plaats in het landenklassement achter de zeer sterk presterende Duitsers.

Het wereldkampioenschap ging donderdag van start met de dressuur voor de eerste helft van het 72 deelnemers tellende veld. Jan van den Broek pakte met een mooi gereden proef de leiding in het tussenklassement en behield deze tot vanmiddag de Duitse deelnemer Thorsten Zarembowicz een indrukwekkende dressuurproef reed en een voorsprong nam op Van den Broek.

Jan van den Broek was dik tevreden over de dressuurproef met zijn 14-jarige KWPN ruin Oscar (v. Inspekteur: Oscar was heerlijk om te rijden, hij liep uit het boekje en ik had er een heel goed gevoel bij. Ik heb bewust geen risicos genomen en op safe gereden zodat ik geen fouten had.

Het tweede teamresultaat werd neergezet door WK-debutante Saskia van Heesch (Boxtel) met de negenjarige Unique. Op het voorterrein liep de Manno-zoon fantastisch, maar in de ring werd de ruin te heet waardoor er ondanks de spectaculaire uitstrekmomenten foutjes ontstonden. Unique wilde niet stilstaan, dribbelde in de stap en het achterwaarts gaan ging niet helemaal correct, vertelt bondscoach Tjeerd Velstra (Epe). Van Heesch kreeg een score van 53,25 toebedeeld waarmee ze momenteel samen met individueel deelnemer Christiaan Provoost (Domburg) ex-aequo de tiende plaats bezet. Derde teamlid Frans Hellegers (Straelen, Dld.) volgt hen op de voet met een strafpuntentotaal van 53,76 op de keurige twaalfde plaats. Martin van den Broek (Eindhoven) staat na de dressuur op de 38ste plaats in het individuele klassement.

Morgen staat de marathon met acht hindernissen op het programma voor de deelnemers. Jan van den Broek heeft inmiddels zijn trauma van vier jaar geleden op het WK in hetzelfde Pratoni del Vivaro, waarbij hij zijn tweede plaats na de dressuur verspeelde door om te gaan in de marathon, achter zich gelaten: Ik start als een van de laatste deelnemers, dus ik kan nog heel veel zien. De hindernis waar ik omging hebben we de Jan van den Broek hindernis genoemd, dus het gaat goedkomen! aldus een positieve Van den Broek die samen met de andere deelnemers en het begeleidingsteam volop geniet van de uitstekende sfeer in het Nederlandse kamp.

Marathonrijder Frans Hellegers ziet de marathon ook goed zitten: Ik ga als eerste Nederlander van start en ik ga er absoluut voor. De marathon is goed te doen, maar het is wel oppassen geblazen met de schuine hellingen. Ik heb mijn lijnen uitgezet en ga vol tempo rijden.

Hoewel de verschillen in zowel het individuele-als het landenklassement met leider Duitsland behoorlijk groot zijn, kan er nog van alles gebeuren in de spectaculaire marathon. Op zondag staat de afsluitende vaardigheidsproef op het programma waarna de nieuwe Wereldkampioenen bekend zijn.

Uitslag dressuur/stand individueel klassement na 1e onderdeel:
1. Thorsten Zarembowicz (Ger) 35,20

2. Jan van den Broek (Nistelrode) 41,73

3. Mareike Harm (Ger) 43,90

4. Christoph Dieker (Ger) 46,72

5. Cristiano Cividini (Ita) 50,18

6. Arja Mikkonen (Fin) 50,69

7. Detlef Bohlmann (Ger) 51,58

8. Bartolomiej Kwiatek (Pol) 51,97

9. Rudolf Pirhofer (Aut) 52,35

10. Saskia van Heesch (Boxtel) 53,25
10. Christiaan Provoost (Domburg) 53,25
12. Frans Hellegers (Straelen, Dld.) 53,76
38. Martin van den Broek (Eindhoven) 62,46

Stand landenklassement na 1e onderdeel:

1. Duitsland 79,10

2. Nederland 95,00

3. Oostenrijk 106,20

4. Polen 109,10

5. Frankrijk 111,70