KNHS

Oranje kwartet geeft punten weg
30 juli 2010


HICKSTEAD (KNHS) - In de één na laatste wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup heeft Nederland in de tweede manche van de landenwedstrijd punten gemorst. Na de eerste manche stond Nederland vierde, maar eindigde uiteindelijk als vijfde. Wel slaagde het Oranje kwartet er in om Spanje, Zweden en Zwitserland achter zich te laten. Nederland staat nog steeds zevende in de tussenstand, maar de achterstand op Spanje is geslonken tot twee punten en met komend weekeinde de laatste wedstrijd in Dublin moet Nederland daar de Spanjaarden voorbij weten te komen, om op die manier ook komend jaar verzekerd te zijn van deelname op het hoogste niveau van de mondiale springsport.

Het was een wedstrijd met twee volslagen verschillende gezichten. In de eerste manche vielen de palen als rijpe appels. Alleen de voor eigen publiek rijdende Britten wisten de schade beperkt te houden tot vier strafpunten, allen strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd. Duitsland verzamelde veertien strafpunten en Nederland stond op een vierde plek met 19 strafpunten, op 1 punt achterstand van de Zweden. Geen van de 36 starters slaagde er in om zonder strafpunten de finish te halen en vier combinaties noteerden in die eerste ronde één of twee strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Daaronder ook Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu.
In de tweede ronde noteerden drie Britse ruiters steeds een enkele strafpunt voor het overschrijden van de tijd, waardoor zijn de wedstrijd al hadden gewonnen voordat hun vierde ruiter binnenreed. Zij eindigden op een totaal van 7 strafpunten, terwijl de als tweede eindigende Duitsers op een totaal van 22 strafpunten uitkwamen, ruim voor de Verenigde Staten, die derde werden met een totaal van 29 strafpunten. In de tweede ronde konden maar liefst negen foutloze ritten worden genoteerd, waaronder die van Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze. Nog eens vier combinaties lieten geen plank vallen, maar kregen een enkele strafpunt omdat zij de toegestane tijd overschreden. Door de overwinning in eigen huis klom de Britse equipe, die in de ex-Nederlander Rob Hoekstra de bondscoach heeft, op naar de tweede plaats in het klassement, achter de Fransen, terwijl de Amerikanen nu derde staan.

Jur Vrieling begon voor Nederland heel sterk met de hengst VDL Babalu. "In de eerste ronde kwamen we serieus in moeilijkheden op een steil hek. Deze hindernis stond na een scherpe wending en ik wilde de afstand voorwaarts overbruggen, maar dat hek kwam heel snel, mede omdat mijn hengst zeer actief reageerde. Daardoor kwamen we heel dicht en sprong Bubalu erg hoog op én hadden we een ongelukkige landing. In de tweede manche herinnerde hij zich dat voorval nog heel goed, waardoor we daar ook een fout kregen. Dan blijkt dat de controle die optimaal dient te zijn nog niet helemaal 'je dat' is, waardoor we in de tweede manche nog een fout kregen. Daarnaast speelt een rol mee dat ik dit paard nog maar sinds kort ter beschikking heb gekregen van de VDL Stud, waardoor de conditie ook nog niet honderd procent is. Een landenwedstrijd is twee manches en dan moet een paard ook aan het einde van de tweede ronde optimaal topfit zijn en ik merkt toch enige vermoeidheid ontstaan", aldus Vrieling.

Harrie Smolders had een tegenvallende eerste manche met drie springfouten, maar in de tweede bleef hij foutloos. "We hebben de afgelopen maanden erg hard gewerkt om het heftige temperament van Exquis Walnut de Muze te beteugelen en zijn daar misschien net iets te goed in geslaagd. Daardoor was Walnut misschien net iets te relaxed op de hindernissen, waardoor haar vechtersmentaliteit iets te veel was verdwenen. We zijn er in de voorbereidingen op de tweede manche in geslaagd om haar harder te laten vechten en dat resulteerde in een foutloze ronde. Daar komt bij dat we erg moeilijk in het ritme konden komen. Meteen na de eerste hindernis kwam een scherpe wending en dan direct de moeilijkste lijn van het parcours. Eerst een dubbelsprong, steil, en dan een over een sloot gebouwde oxer. Dan de sloot en dan de altijd indrukwekkende Hickstead steilsprong. Daardoor konden in de eerste manche naar mijn mening geen foutloze ritten worden genoteerd", aldus Smolders.

Marc Houtzager (Rouveen) was niet tevreden over zijn optreden. Tweemaal twee springfouten is niet slecht, maar ook zeker niet goed. "Eén van de problemen van Opium VS is dat hij zich heel nadrukkelijk wenst te manifesteren als hengst en het liefst zou hij alle paarden en pony's die in zijn buurt komen er volledig van overtuigen dat hij de baas is. Die karaktertrek is aan de ene kant zijn sterke punt, maar aan de andere kant zijn zwakte. Hij wordt dan vervelend en is in de ring nog vervelender. Hoe groter de inrijring en hoe minder afleiding, hoe beter het voor hem is. Jammer dat we de kans niet hebben gegrepen om de Spanjaarden voor bij te steken", aldus Houtzager.

Voor Nederland kwam als laatste Nathalie van der Mei (Makkinga)in de ring met Heechhiem's Tersina. In de eerste manche verzamelde zij negen strafpunten en in de tweede tikte zij twee balken af. Voor Van der Mei was dit pas de derde landenwedstrijd op dit niveau en de eerste met deze merrie. "Ik ben echt ziek van de fout op de laatste hindernis in de tweede manche. Ik wilde haar op haar achterbeen zetten, maar kreeg geen reactie. Verschrikkelijk jammer, anders waren we vierde geworden. Als ik nu terugkijk moet ik heel tevreden zijn, want de merrie die de ervaring op dit niveau mist, heeft heel goed gepresteerd, alleen denk ik dat minstens één fout eigenlijk mijn schuld is", vertelde Nathalie.

Bondscoach Rob Ehrens vond dat Van der Mei heel goed had gepresteerd. "Je neemt een reserve mee in de hoop haar niet nodig te hebben, maar omdat Eurocommerce New Orleans op donderdag niet topfit bleek te zijn heb ik een beroep op Nathalie gedaan en zij heeft heel goed gepresteerd. Dat moet ik trouwens van het hele team zeggen. Ze hebben er echt voor gevochten, maar het zat voor de zoveelste keer niet mee. Nu terugkijkend kun je zeggen dat we punten hebben gemorst, maar we staan nu nog twee punten achter op Spanje, we hebben onze voorsprong op de Zweden en de Zwitsers verder uitgebouwd. We zijn er nog niet, maar we naderen de zesde plaats met de snelheid van een slak, waardoor deze opmars veel weg heeft van 'de martelgang van kromme Leendert'. Als ik kijk naar de prestaties van de Nederlandse ruiters dan heeft Jur een hele goede eerste ronde laten zien, gevolgd door een tweede waarin zijn hengst net iets te sterk werd. Bij Harrie speelt het een rol dat we heel hard hebben gewerkt aan de rust in het parcours en dat wreekte zich in de eerste ronde. In de tweede was de strijdlust weer volledig aanwezig. Marc heeft niet slecht, maar ook niet goed gereden en Nathalie heeft gegeven wat zij en haar merrie in zich hadden", aldus Rob Ehrens.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Uitslag:


1) Groot-Brittannië - 7

2) Duitsland - 22

3) USA - 29

4) Frankrijk - 34

5) Nederland - 35

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 1 - (9)
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - (12) - 0
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 9 - 8
- Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Tersina (v.Corland) - 9
- 8

6) Ierland - 36

7) Spanje - 40
7) Zweden - 40
Niet gestart in tweede ronde:
9) Zwitserland (36)

Tussenstand (na 7 wedstrijden):


1) Frankrijk - 48.5

2) Groot-Brittannië - 38.5

3) USA - 37.5

4) Duitsland - 35.5

5) Ierland - 31.5

6) Spanje - 23

7) Nederland - 21

8) Zweden - 15.5

9) Zwitserland - 15

10) Polen - 0

Foto Jur Vrieling met VDL Bubalu door: www.melissen.net