Ministerie van Defensie


Laatste uitzending Uruzgan.FM

30 juli 2010, 19.15 uur

Generaal Peter van Uhm was tijdens de laatste uitzending van Uruzan.FM nog even te horen. (foto: ministerie van Defensie) Uruzgan.FM was vandaag, vlak voor het einde van de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in Afghanistan, voor het laatst te horen. De uitzending werd voor de gelegenheid verzorgd vanaf vliegbasis Eindhoven. Het radioprogramma vormde ruim 4 jaar een belangrijke verbinding tussen uitgezonden militairen in Afghanistan en het thuisfront. Generaal b.d Dick Berlijn, destijds betrokken bij de eerste uitzending van Uruzgan FM, liet ook deze laatste niet aan zich voorbijgaan. (foto: ministerie van Defensie)

Met een lach en een traan waren even voor 19:00 uur de laatste klanken te horen van Uruzgan.FM, een radioproject van de Wereldomroep en radio 3FM.

Terugblik

Tijdens deze laatste uitzending werd uitgebreid gesproken met thuisblijvers en militairen die eerder in een uitzending het woord voerden. Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en zijn voorganger generaal b.d. Dick Berlijn waren aanwezig. Tussen de gesprekken door traden de rappende militair DJ Gizmo en Hansen Thomas live op.

Speciale plek

De uitzendlocatie, de aankomst- en vertrekhal van de vliegbasis, is niet zomaar gekozen. Hier starten en beëindigen bijna alle Nederlandse militairen hun uitzending. Veel familie en vrienden die vanavond militairen uit het missiegebied kwamen verwelkomen, waren eerder naar Eindhoven gegaan om de laatste uitzending bij te wonen.