Hoogheemraadschap Delfland
* Delftse Hout als bubbelbad?

Delftse Hout als bubbelbad?

Het Hoogheemraadschap van Delfland en gemeente Delft werken samen om de waterkwaliteit van het zwemwater in de Delftse Hout te verbeteren, om in de toekomst bij warm weer veiliger te kunnen zwemmen. Delfland plaatst 30 juli een bubbelscherm om blauwalg te bestrijden en te voorkomen.

Blauwalg in de Delftse Hout Blauwalgen zijn groene waterbacteriën die van nature in het water voorkomen en in de zomer verfachtige drijflagen kunnen vormen. Het probleem bij warm weer is dat ze zo hard groeien dat ze gezondsheidsklachten kunnen geven, zoals jeuk, huiduitslag, misselijkheid en diarree. Delfland doet er alles aan om de blauwalg binnen de perken te houden. Een van de technieken om blauwalgoverlast te bestrijden en te voorkomen is het plaatsen van een luchtbellenscherm. Delfland en de gemeente Delft voeren hiermee een proef uit in de Delftse Hout. Deze locatie lijkt de beste optie voor succes.

Met een menginstallatie wordt een 400 meter lang bellenscherm om de zwemzone heen getrokken. Dit moet voorkomen dat de blauwalgen door de wind de zwemzone ingeblazen worden. Op deze manier wordt geprobeerd de hoeveelheid blauwalgen in het proefdeel van de plas te beperken. Op de andere delen van de plas is de blauwalgconcentratie dus niet verminderd.

Op vrijdag 30 juli plaatst Delfland het luchtbellenscherm vlak achter het zwemgedeelte in de Grote Plas in de Delftse Hout. Het scherm blijft ongeveer een maand liggen tot er voldoende gegevens zijn verzameld. Bij het experiment wordt ook bekeken of deze methode geschikt is voor andere zwemlocaties. Daarnaast zijn Delfland en de gemeente bezig met onderzoek naar meer structurele maatregelen om de bron van de blauwalgen weg te nemen. Gemeente Delft en Delfland hebben hiermee samen een stap gezet in het bestrijden van de blauwalgoverlast.

Meer informatie over zwemwater en blauwalg is te vinden op http://www.hhdelfland.nl/waterkwaliteit/zomerse bij Zwemwater en Zomerse verontreiniging.