Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Centrum :: Stadsdeel straft buurt voor hangjongeren

Stadsdeel straft buurt voor hangjongeren

30-07-2010 * In plaats van praten met hangjongeren plaatst het stadsdeel hekjes, waarmee het Madelievenplein geen ontmoetingsplek voor de buurt meer is.
Nelly Duijndam
Het Madelievenpleintje in de Jordaan is drie jaar geleden samen met de buurt ingericht en fungeert sindsdien als ontmoetingsplek voor de buurt. De betonnen randen langs de perkjes worden gebruikt als zitplaats; men eet er een ijsje en praat met elkaar. Ook ontmoeten jongeren elkaar; ze komen met de scooter en hangen s avonds laat ook nog rond. Een aantal mensen ervaart dit als ernstige overlast, maar het merendeel is blij met de inrichting van het Madelievenpleintje. Om te voorkomen dat hangjongeren op de betonnen randen gaan zitten plaatste het stadsdeel (dure) hekjes met een scherpe rand op de betonnen randen. Hierdoor is er een dood plein ontstaan.

Met de zomer nog niet teneinde balen veel mensen hiervan. Ook de mensen, die overlast ervaren hadden niet om hekjes gevraagd maar om handhaving. Het lijkt een eigengereide actie van het stadsdeel, waar slechts een enkeling bij betrokken is geweest. "Bij dit soort ingrijpende maatregelen moet er overeenstemming zijn met de buurt." Fractievoorzitter Nelly Duijndam wil dat de hekjes direct verwijderd worden en dat er met de buurt gepraat gaat worden hoe om te gaan met de overlast. Daartoe heeft Duijndam vragen gesteld aan het stadsdeel.