Landschap Noord-Holland


Heiloo, 20 juli 2010

Bloemen en ganzen bij de Verzakking
Een excursie van Landschap Noord-Holland bij het Amstelmeer

Het Amstelmeer is een prachtig gebied met veel natuur. Langs de dijk naar Wieringen ligt het moerasgebied de Verzakking. Zowel voor vogels als voor planten is het een bezoek waard. Dat kan op vrijdag 30 juli van 19.30-22.00 uur met de gids van Landschap Noord-Holland.

Bij de aanleg van de dijk naar Wieringen in 1924 ontstond een probleem door de veenlagen in de ondergrond. De dijk verzakte en de grond er onder werd voor een deel naar buiten gedrukt. Hierdoor ontstond de Verzakking. Omdat er onder de dijk zout water uit de Waddenzee naar binnen sijpelt is de natuur er bijzonder. Zo groeit er rode ogentroost, een plant die een zilte ondergrond nodig heeft. Verder komt er moeraswespenorchis voor, een wilde orchidee. Bijzonder is ook het goudknopje dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Ook bij vogels is het gebied in trek. Er zitten altijd ganzen en de bruine kiekendief is vaak zwevend boven het riet te zien. In de buurt zijn in het Amstelmeer recent een paar eilandjes aangelegd die in trek zijn als broed- en rustplaats.

De excursiewandeling start bij Eetcafé De Brug, De Binnenhaven 2, 1761 JR Van Ewijcksluis. Wij adviseren u goede wandelschoenen of laarzen te dragen tijdens deze excursie. Als u in het bezit bent van een verrekijker, neem deze dan mee. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 6,50, B>eschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ '¬ 2,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl De Verzakking ligt langs het Amstelmeer, tegen de Waddendijk. Foto Theo Wester.


Noot voor redacties


Landschap Noord-Holland