Instap in snelgroeiende markt voor saffier creëert nieuwe winstkansen

Instap in snelgroeiende markt voor saffier creëert nieuwe winstkansen

MERRIMACK, N.H.--(BUSINESS WIRE)-- 20100730 --

GT Solar International, Inc. (NASDAQ: SOLR) ("GT Solar"), wereldleider op het gebied van de levering van productietechnologie voor polysilicium, boulekweeksystemen en hieraan gerelateerde fotovoltaïsche fabricagetoepassingen voor de zonne-energie-industrie, heeft vandaag de overname bekendgemaakt van de particuliere onderneming Crystal Systems, Inc. Crystal Systems is een bedrijf voor kristalkweektechnologie dat hoogwaardige saffiersubstraten met groot oppervlak vervaardigt die worden gebruikt in de industrieën voor led's, defensie, medische hulpmiddelen en aerospace.

“De proceskennis van Crystal Systems over saffier vormt een aanvulling op onze expertise op het gebied van siliciumproductietechnieken en we zijn ervan overtuigd dat we door deze combinatie snel producten zullen kunnen leveren die de kristalliseringstechnologie verkrijgbaar bij andere leveranciers met een grote sprong achter zich laten,” aldus Tom Gutierrez, president-directeur en CEO van GT Solar. “We verwachten te kunnen kapitaliseren op de aantrekkelijke kansen die we hebben geïdentificeerd op de gespecialiseerde markten voor apparatuur, led's en hightech, waar vraag is naar hoogwaardige kristalsubstraten tegen lage kosten. Crystal Systems kent een rijke geschiedenis van innovatie en wij geloven dat de combinatie van haar technische expertise, ondersteund door onze beproefde ervaring in wereldwijde bedrijfsvoering, de adoptie van nieuwe hoogwaardige, goedkope saffierglasoplossingen zal versnellen.”

Het in 1971 opgerichte Crystal Systems staat bekend om haar innovaties op het gebied van kristalkweektechnologie en is een vooraanstaande leverancier van saffier- en Ti:saffiermateriaal. Crystal Systems kan met behulp van haar geoctrooieerde en aanvullende kennis over kristalkweek en -processen grote, hoogwaardige saffierproducten vervaardigen tegen een concurrerende prijs. Ontwikkeling en productie van Crystal Systems zijn gevestigd in Salem, Massachusetts. Fred Schmid, oprichter van Crystal Systems en uitvinder van de Heat Exchanger Method ofwel het HEM-proces zal bij GT Solar een hoge technische functie gaan vervullen met het oog op een versnelde vermarkting van deze technologie.

Volgens prognoses van industrieanalisten kan de led-markt de komende jaren jaarlijks met wel 40 procent gaan groeien, gestuurd door de groeiende verkoop van producten zoals flatpanel-televisietoestellen en verlichting van bedrijven en woningen. Saffier is het meest algemeen gebruikte substraat voor deze snelgroeiende markt.

Krachtens de voorwaarden van de overeenkomst werd voor de overname betaald met circa 24 miljoen dollar contant, 5,4 miljoen gewone aandelen in GT Solar en een cash earn-out van 21 miljoen dollar. De bepaling over cash earn-out is afhankelijk van de verwezenlijking van bepaalde financiële en technische doelstellingen. Crystal Systems is een winstgevend bedrijf met een verwachte winst van circa 16 miljoen dollar voor het kalenderjaar 2010. Het bedrijf zal een positieve bijdrage leveren aan de bedrijfswinst van GT Solar over de volgende 18 maanden en zal naar verwachting groei opleveren op EPS-basis vanaf einde jaar FY12.

Het management van GT Solar zal de overname bespreken op de conference-call betreffende de winst voor Q1 FY2011, die zal plaatsvinden op donderdag 5 augustus om 8.00 uur Eastern Time. De call wordt uitgezonden in een live-webcast die te zien is door in te loggen bij het gedeelte 'Investors' van de website van GT Solar, www.gtsolar.com. U krijgt ook toegang tot de call door te bellen met 866.770.7146 of 617.213.8068 (vanuit buitenland). Het telefoonwachtwoord is SOLR.

Over GT Solar International, Inc.

GT Solar International, Inc., gevestigd in Merrimack, NH, VS, is een wereldleider op het gebied van de levering van polysiliciumproductietechnologie, kweekovens voor multikristallijne boules en gerelateerde PV-fabricagetoepassingen voor de zonne-energie-industrie. Met behulp van de producten en diensten van de onderneming kunnen klanten hun fabricageomgeving optimaliseren en de fabricagekosten verlagen. Nadere inlichtingen over GT Solar vindt u op www.gtsolar.com.

Uitspraken met betrekking op de toekomst

Sommige uitspraken in deze persverklaring hebben betrekking op de toekomst, waaronder uitspraken betreffende de overname van Crystal Systems door de onderneming, de verwachte winst van Crystal Systems, verwachtingen over het stimulerende effect op de winst van de onderneming en het potentieel van de technologie en de groei van de led-markt. Deze uitspraken zijn onderhevig aan bekende en onbekende risico's en onzekerheden waardoor feitelijke resultaten aanzienlijk zouden kunnen afwijken van de vermelde of geïmpliceerde prognoses, waaronder, maar niet beperkt tot, de mogelijkheid dat de onderneming niet in staat is opbrengst uit contracten met klanten te rapporteren ('Revenue Recognition'), dat bestaande producten of technieken voorbij worden gestreefd door technologische veranderingen, dat de onderneming mogelijk niet in staat zal zijn haar intellectuele eigendomsrechten te verdedigen, dat de concurrentie van andere fabrikanten sterker kan worden, schommelingen in wisselkoersen en situaties op kredietmarkten en in de economie waardoor de vraag naar de producten van de onderneming zou kunnen dalen en diverse andere risico's, zoals vermeld in de door GT Solar International, Inc. bij de Securities and Exchange Commission ingediende stukken, waaronder de verklaringen onder de kop 'Risk Factors' in het jaarverslag van de onderneming op Form 10-K voor belastingjaar 2010, ingediend op 4 juni 2010.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Media
GT Solar
Jeff Nestel-Patt, 603-204-2883
jeff.nestelpatt@gtsolar.com
of
Beleggers/analisten
GT Solar
Bob Blair, 603-681-3869

bob.blair@gtsolar.com

Ticker_symbol NASDAQ:SOLR