Gemeenten mogen vooral bezuinigen op cultuur, toerisme en sport


ENSCHEDE, 20100730 -- Als er bezuinigd moet worden bij de gemeente, mag dit volgens de meeste Nederlanders gebeuren op de gebieden Cultuur, Toerisme en Sport. Zaken waarop volgens de meeste burgers niet bezuinigd mag worden zijn Onderwijs, Zorg en welzijn, Veiligheid en op Economie en arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de jaarlijks uitgevoerde Gemeentelijke Belevingsmonitor van Newcom Research & Consultancy B.V. Het onderzoek is afgenomen onder meer dan 850 leden van het onderzoekspanel www.mijnopinie.nl.

Bezuinigen door meer digitalisering
Als het gaat om dienstverlening, vindt ruim de helft van de Nederlanders het acceptabel als bepaalde vragen aan de gemeente alleen nog maar via de website gesteld kunnen worden. Dit tegenover 29 procent die dit niet acceptabel vindt. Omtrent de beperking van openingstijden van het gemeentehuis en maatregelen die een langere wachttijd bij de balie veroorzaken zijn de meningen verdeeld: een derde van de Nederlanders vindt het acceptabel als hierop beknibbeld wordt, tegenover een derde die dit juist onacceptabel vindt. Diensten waarop volgens de meeste Nederlanders absoluut niet bezuinigd mag worden zijn onderhoud van het openbaar groen, de telefonische bereikbaarheid en het onderhoud van wegen en fietspaden.

Pessimisme over ontwikkeling werkgelegenheid
Dat niet mag worden bezuinigd op het gebied van Economie en arbeidsmarkt in de gemeente wordt onderstreept door de verwachting die men heeft omtrent de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders verwacht dat er de komende tijd in hun gemeente banen zullen verdwijnen. Het pessimisme over de ontwikkelingen in de banenmarkt is groter in de G4 gemeenten(36 procent verwacht dat banen verdwijnen) dan in de kleinere gemeenten (24 procent). De G32 gemeenten zitten hier met 30 procent precies tussenin. Ook naarmate men ouder is, is men negatiever over de verwachte banenontwikkeling.

Voor een volledig overzicht van beleidsgebieden en het percentage Nederlanders dat vindt dat hierop bezuinigd mag worden weergegeven kan men terecht op www.newcomresearch.nl.

Aan de Gemeentelijke Belevingsmonitor hebben ruim 850 Nederlanders deelgenomen. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 70 jaar. Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) voert regelmatig opinieonderzoek uit om de meningen en visies van Nederlanders inzichtelijk te maken.





Ingezonden persbericht