Gemeente Lopik

GEMEENTE Onderwerp: Opening eerste project `begeleid thuiswonen voor LOPIK kinderen met autisme'

In de gemeente Lopik wordt op zaterdag 31 juli 2010 om 14:30 uur het eerste project `begeleid thuiswonen voor kinderen met autisme' officieel geopend. P Dit gebeurt door Ilse Nederend-Bergstra, raadslid en tevens coördinatrice mantelzorgers in de gemeente Lopik.

E De familie Verweij uit Benschop heeft voor hun vijftienjarige autistische zoon Joep een woonunit aan hun huis gebouwd. Meerdere jaren is Joep voor zijn autisme in diverse AWBZ-klinieken behandeld. Nu hij daar is uitbehandeld, willen zijn ouders voor hem graag de mogelijkheid creëren thuis te kunnen wonen en hem R begeleiden tot zelfstandig wonen. Helaas zijn er geen geschikte opvangmogelijkheden voor jeugdigen met autisme. Een woonunit aan huis is daarom een goede oplossing. Deze manier van begeleid wonen bevordert enerzijds de zelfstandigheid en anderzijds maken de externe S begeleiders niet voortdurend inbreuk op de privacy van de andere gezinsleden. De woonunit is herbruikbaar en verplaatsbaar. Op het moment dat Joep zelfstan- dig kan gaan wonen, kan de woonunit door iemand anders op een andere locatie B in gebruik worden genomen. Er blijkt nog te weinig bekend te zijn over autisme en aanverwante ontwikkelingsstoornissen als PDD-NOS, ADHD en Asperger. Tijdens een voorlichtingsavond op één van de Lopikse basisscholen bleken veel ouders zich te herkennen in de verhalen over deze ontwikkelingsstoornissen. E Organisaties als MEE Utrecht en de Stichting Samenlevingsopbouw Lopikerwaard (SSL) kunnen ouders en omgeving ondersteuning bieden bij de emotionele aspecten en de daaraan gekoppelde zorgvraag.

R Autisme
Autisme kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag. De stoornis is al aanwezig voor de geboorte, maar voor het derde levensjaar niet duidelijk zichtbaar. Autisme kan niet worden I genezen. Mensen met een stoornis binnen het autisme spectrum hebben veel baat bij structuur en duidelijkheid. Onverwachte gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat zij het overzicht kwijtraken. Door de moeilijkheden om langdurige en intensieve contacten op te bouwen, kan autisme leiden tot een vereenzaamd le- C ven zonder (veel) sociale contacten. Een minderheid van de volwassen autistische mensen is in staat een relatie op te bouwen. Zowel op school als in de werksitua- tie leidt autisme tot integratiemoeilijkheden en drammerig gedrag, mogelijk met depressieve buien. Autistische personen hebben meestal hulp nodig op het gebied H van communicatie, omgang met gevoelens en kritiek, maar ook met geld en huis- houden. Verder heeft het autisme van een persoon een groot effect op zijn omge- ving (ouders, broers en zussen, partners, professionelen). Duidelijkheid over de diagnose, informatie- en ervaringsuitwisseling en het inzetten van hulpverleners T helpen de omgeving in de omgang met mensen met autisme. Dit gebeurt onder meer via thuisbegeleiding.

Lopik, 14 juli 2010