Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Zwarte zaterdag valt op 31 juli 2010

Zwarte zaterdag valt op 31 juli, dat wordt de drukste Europese reisdag van het jaar. De ANWB verwacht komend weekend extreem lange files op de Franse wegen door vertrekkende en terugkerende vakantiegangers. Ook elders in Europa wordt het ontzettend druk op de weg. Zo beginnen in Zuid-Duitsland de vakanties en sluiten ook de scholen in Italië en Spanje.

In Frankrijk staan zaterdag de eerste files bij zonsopgang. De ANWB verwacht dat er tussen 12.00 en 14.00 uur ruim 600 kilometer file staat. Op alle belangrijke routes naar het zuiden loopt het vast. Op de A6 al ver voor Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat het stapvoets door de Rhône-vallei op de A7 naar Orange en verder op de A9 richting Spanje. In het westen loopt het vol op de A10 Parijs-Orléans richting Spaanse grens. Vooral bij Orléans staan lange files. Alternatieve routes naar het zuiden zijn de A39 via Bourg-en-Bresse, of door het midden via de A20 of de A71/A75. Maar ook op die wegen is het zaterdag aanschuiven. Zondag is een betere reisdag.

In Duitsland sluiten de scholen en autofabrieken in het zuiden. Dat zorgt zaterdag voor grote drukte op de autobahnen. De ANWB verwacht lange files op de A3/A9 Frankfurt - Neurenberg - München en op de A8 München - Salzburg. In het noorden is de vertraging het grootst rond Bremen en Hamburg op de A1/A7. Oostenrijk rekent dit weekend op een grote stroom vakantiegangers uit Duitsland. De file bij de Tauerntunnel op de A10 Salzburg - Villach lost vrijdagnacht niet op en de wachttijd loopt zaterdag op tot zo'n 6 uur. Bezoekers aan de Hongaarse Grote Prijs Formule 1 bij Boedapest zorgen vooral zondag voor drukte ten oosten van Wenen op de A4. In Zwitserland kan de wachttijd zaterdag voor de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel - Chiasso oplopen tot meer dan 5 uur. Zaterdag begint in Italië ook de grote uittocht. Het wordt druk richting de grote meren in het noorden en de badplaatsen aan de Ligurische- en Adriatische kust.

De ANWB verwacht in Nederland lokaal wat drukte door evenementen. Evenementen :
Varend corso Westland, 30 juli tot 1 augustus
Zomercarnaval Rotterdam, 31 juli
Deventer boekenmarkt, 1 augustus


---- --