Amsterdamse Zorgcentra slaan handen ineen met Grey Pride

28/07/2010 12:25

ANBO

Amsterdam, 28 juli 2010

In de eerste week van augustus, voorafgaand aan de Gay Pride botenparade organiseert Mokum Roze samen met het Consortium Roze 50+ Nederland (ANBO, COC, Movisie, en Schorer) de GreyPride. De Grey Pride is een estafette langs 7 Amsterdamse woonzorgcentra waarbij een Roze Loper in de vorm van een grote roze sleutel wordt doorgegeven. De Roze Loper staat symbool voor homovriendelijk beleid in de zorg. De feestelijke aftrap is 31 juli.

Het is voor het eerst dat deze 7 Amsterdamse zorginstellingen gezamenlijk optrekken in het erkennen van het bestaan van homoseksuele ouderen in hun zorgcentrum. Van 31 juli tot en met 8 augustus vindt de roze Estafette plaats. Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam vindt het een sterk initiatief "Amsterdamse instellingen laten zien dat ze serieus zaak maken van homovriendelijke zorg". Ook vindt COC Amsterdam het belangrijk dat er tijdens de pride week aandacht is voor roze ouderen. Volgens Boutkan is dit de generatie die zich hard heeft ingezet voor de homo emancipatie in Amsterdam. "Homoseksuele en lesbische ouderen zijn vaak een vergeten groep", weet Margo Niestadt, projectleider namens ANBO binnen het Consortium Roze 50+. Voor roze ouderen betekent dit vaak dat ze na een open leven, ze weer in de kast moeten. Het is het fantastisch dat een aantal zorginstellingen de Gay Pride aangrijpt om samen de zichtbaarheid van circa 5000 Amsterdamse roze ouderen te vergroten, zodat er meer begrip en acceptatie ontstaat bij leeftijdsgenoten."

De Grey Pride behelst iedere dag een culturele activiteit met een vrolijk roze randje. De startdatum is 31 juli met de aftrap door Frank van Dalen (voorzitter ProGay) bij de Flesseman in Amsterdam Centrum. Het volledige programma van de Grey Pride is te vinden op www.roze50plus.nl en de website van COC Amsterdam. Tijdens de estafette zijn er de verkiezing van mister en miss Greypride en een roze ouderen brunch.

COC Amsterdam wil dat in 2010 meer Roze Lopers aan Amsterdamse instellingen worden uitgereikt. De Roze Loper is een certificaat voor zorginstellingen die goed scoren op het aanbieden van homovriendelijke zorg.