Technische Universiteit Delft

Zonnewagen Nuna5 rijdt op Japans Formule 1-circuit

De Delftse zonnewagen Nuna5 neemt op 31 juli en 1 augustus deel aan de grootste circuitrace voor zonneauto's, de Suzuka Dream Cup. De race vindt plaats op het Formule 1-circuit in het Japanse Suzuka. Het is de eerste keer dat het Nuon Solar Team meedoet aan deze wedstrijd.

Suzuka Dream Cup

De Suzuka Dream Cup is de grootste circuitrace voor zonnewagens: zaterdag zullen 81 teams, voornamelijk uit Japan, aan de start verschijnen. Veel Japanse auto's zijn speciaal gebouwd voor deze race en hebben daarmee een flink voordeel ten opzichte van de Nuna5, die gebouwd is voor een race van 3000 kilometer door Australië. Desondanks gaat het Nuon Solar Team voor een toppositie en verwacht het dat een positie bij de eerste vijf teams mogelijk is.

Kampioen
Zowel zaterdag 31 juli als zondag 1 augustus wordt er van 10.00 - 14.00 uur (lokale tijd) een heat gereden. Het team dat in die twee heats van vier uur de meeste rondjes heeft afgelegd, wint de Suzuka Dream Cup. De zonnewagen wordt tijdens de wedstrijd bestuurd door twee coureurs die elkaar afwisselen: student Jan-Willem van Gent en Formule 3-kampioen Carlo van Dam, die speciaal voor deze race door het Nuon Solar Team werd aangetrokken. Carlo van Dam werd op het circuit in Suzuka Formule 3-kampioen, dus hij kent het circuit als geen ander. Carlo van Dam: "Ik heb fantastische races gereden op dit circuit. Racen in Nuna5 is natuurlijk wel een ander verhaal. Ik heb de nodige testkilometers in deze zonnewagen gereden, dus ik heb het volste vertrouwen in een goede race."

Delftsblauw

Speciaal voor de Japanse race is de Nuna5 voorzien van Delftsblauwe bestickering. Begin juli kwam de zonnewagen aan in Japan. In samenwerking met het Consulaat-Generaal der Nederlanden in Osaka is Nuna5 door heel Japan gereisd om aandacht te vragen voor de deelname aan de Suzuka Dream Cup. Het Nuon Solar Team deed onder andere Kobe, Osaka en Kyoto aan. Teamleider Geert Kroon: "Het bezoek aan Kyoto was zeker uniek te noemen. Dankzij forse inspanningen van het Nederlandse Consulaat mochten we met Nuna5 op de openbare weg rijden. Supergaaf in zo'n mooie oude stad!"