Ingezonden persbericht


Zaterdag 31 juli in World's Untold Stories

La Bestia (Het beest)

Dodelijke treinreis naar de VS

In World's Untold Stories volgt CNN dit keer de 21-jarige Jessica uit Salvador. Toen bij haar moeder de diagnose kanker werd gesteld en gangsters haar vader afpersten besloot ze illegaal naar de VS te reizen, op jacht naar de 'American Dream'.

Ze wilde haar twee-jarige dochter niet vertellen dat ze wegging en loog ze dat ze een boodschap ging doen. Nadat ze illegaal door Guatemala was gereisd kwam ze in het zuiden van Mexico, op weg naar de start van een reis met de trein die door generaties migranten 'The Beast' of 'Train of Death' werd genoemd; een goederentrein waar de armste migranten gratis mee mogen rijden op het dak van de wagons, blootgesteld aan de dreiging van beroving en moord door misdadigers en georganiseerde criminele bendes.

Een paar uur na het begin van haar reis raakt Jessica uitgedroogd, gedesoriƫnteerd en valt ze van de trein op de rails. Als ze twee dagen later weer bij bewustzijn komt realiseert ze zich dat haar rechterbeen verloren is gegaan onder de 'Train of Death'.

Meer dan een jaar later woont ze in het pension van Olga Sanchez in Mexico, dat speciaal is opgericht voor slachtoffers van 'La Bestia'. Sanchez nam Jessica op en zorgde voor een prothese.

Voor Jessica is er geen weg terug. Ze heeft een tijdelijke baan in een visrestaurant en stuurt bijna haar gehele salaris (200 dollar per maand) naar huis. Zij heeft haar Amerikaanse droom nog niet opgegeven; ooit hoopt ze illegaal de grens met de VS over te steken...ze probeert een beetje geld te sparen voor de reis.

CNN ontmoet haar wanneer ze op het punt staat om af te reizen naar de plek op de spoorlijn waar ze haar fatale trip is begonnen. Wanneer 'The Beast' klaar staat om te vertrekken besluit Jessica dat ze een kort stuk wil meerijden "uit nieuwsgierigheid" met honderden andere migranten. Terwijl de meerderheid zich voorbereidt op een gevaarlijke reis in de hoop illegaal de grens naar de VS te passeren, beleeft Jessica een persoonlijke en emotionele reis die haar confronteert met het verleden, het verlies van haar been, de prijs die zij moet betalen voor haar Amerikaanse droom.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie. Het programma duurt een half uur.

World's Untold Stories: La Bestia wordt uitgezonden op:

Zaterdag 31 juli om 18.30 uur

Zondag 1 augustus om 13.00 uur en om 20.30 uur

Dinsdag 3 augustus om 14.30 uur en 18.30 uur


---

Noot voor de redactie (