Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 31juli 2010

Verhuurderzet winkeliers uit Stadshart Amstelveen
Huurcontractenworden eenzijdig opgezegd

DetailhandelNederland is zeer geschrokken van de werkwijze van verhuurder Unibail-Rodamcoin het Stadshart Amstelveen. Door gebruik te maken van de veelbesproken renovatiebepalingheeft deze verhuurder eenzijdig besloten om een grote groep huurders uit hetwinkelpand te zetten. Met als gevolg dat ondernemers zonder redelijkecompensatie of vervangend winkelpand op straat komen te staan. Het Stadshart Amstelveenis een relatief nieuw winkelcentrum en veel winkeliers hebben de afgelopenjaren het nodige geïnvesteerd in hun winkel. Detailhandel Nederland vindt dehandelswijze van Unibail-Rodamco onacceptabel en pleit voor een snelle aanpassingvan het huurrecht.

Detailhandel Nederland krijgt met regelmaat klachten over de handelswijze vanUnibail-Rodamco. Ook de huurcontracten die door Unibail-Rodamco worden opgelegdaan ondernemers zijn onredelijk. Zo draait de winkelier zelf voor de kosten op alseen winkelpand niet op tijd, of met schade door Unibail-Rodamco wordtopgeleverd. In combinatie met de renovatiebepaling staan de huurcontracten vanUnibail-Rodamco
doorgaans bekend als wurgcontracten.

De huurbescherming van de winkelier is voor een belangrijk deel uitgehold. Deverhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen wegens 'dringend eigen gebruik'. Dezefout in het huurrecht benadeelt de winkeliers fors. Tot aan de wetswijziging van 2003 was er geenwettelijke bepaling op grond waarvan een verhuurder renovatie kon afdwingen.Wel moest een huurder dringende reparaties en groot onderhoud toestaan. Wildeeen verhuurder echter verder gaan en de huur opzeggen in het kader van eenvoorgenomen renovatie of herontwikkeling, dan toetste de rechter de belangenvan beide partijen. Dit betekende een redelijke mate van huurbescherming.

Inmiddels is in de Tweede Kamer een concept-wetsvoorstel ingediend om dehuurwet aan te passen. Detailhandel Nederland rekent erop dat de wetswijzigingsnel wordt doorgevoerd om de fout in de huurwet te corrigeren.