Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Verkeersdrukte Europa zwarte zaterdag: In Frankrijk 500 kilometer file

Op de drukste dag van het jaar komen Nederlandse vakantiegangers in extreem lange files te staan, aldus de ANWB verkeersinformatie. De drukte op 'zwarte' zaterdag neemt snel toe. In Frankrijk staat er om 11.00 uur 500 kilometer file. In Oostenrijk en Zwitserland heeft het verkeer veel geduld nodig bij de Alpentunnels. In Oostenrijk kunnen de wachttijden oplopen tot 7 uur.

In Frankrijk staan de langste files in de Rhonevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. De vertraging op de 'autoroute du soleil' is opgelopen tot ruim twee uur. In het westen van Frankrijk wordt het nu snel drukker. Vooral op de A10 Parijs richting Bordeaux zijn lange files bij de tolstations bij Orleans, Poitiers en Bordeaux. Op de A63 Bordeaux richting de Spaanse grens staat een file van 35 kilometer. Net zo druk is het op de A9 Orange-Perpignan-Spaanse grens. Vorig jaar stond er op deze zaterdag 870 kilometer in heel Frankrijk. Dat aantal wordt naar verwachting dit jaar ook gehaald. Rond Parijs zijn er overigens geen problemen.

In andere Europese landen zoals Oostenrijk en Zwitserland staan vakantiegangers stil voor de belangrijke Alpentunnels. In Oostenrijk staat op de A10 Salzburg-Villach voor de Tauerntunnel 30 kilometer file. De wachttijd tussen Salzburg en de Tauerntunnel loopt op tot wel 7 uur. Voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië is de wachttijd ongeveer twee uur. Terugkerend verkeer vanuit Italie moet anderhalf uur wachten

In Duitsland staan minder files dan afgelopen weekend.

In Italie is het juist veel drukker. Dat komt omdat de Italianen zelf dit weekend massaal op vakantie gaan. Vooral op de A14 tussen Bologna en Rimini is het extreem druk.

De verwachting is dat het nu snel nog drukker wordt. De ANWB verwacht het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen rond het middaguur. Daarna neemt de drukte af.