Socialistische Partij

Rechts kabinet is garantie voor minder menselijk en minder sociaal

31-07-2010 * SP-leider Emile Roemer maakt zich zorgen om de toekomst van Nederland als er toch een rechts kabinet zou komen; "Het is te vroeg om te speculeren over de exacte richting van zo'n rechtse combinatie, maar je weet dat in ieder geval niet menselijker en socialer zal worden. Daarom houd ik mijn hart vast voor Nederland als het er echt van zou komen."

Roemer zet vooralsnog grote vraagtekens bij de haalbaarheid van een minderheidskabinet met gedoogsteun van Wilders: "Drie weken onderhandelen met Wilders is al een hele opgave, maar met deze constructie wordt het vier jaar lang worstelen. Het CDA en de VVD hangen hiermee echt hun nek in de strop van de PVV want die laatste partij kan blijven roepen zonder enige verantwoordelijkheid te dragen."

Mochten de onderhandelingen tussen de drie partijen echter spaak lopen, dan staat Roemer in de startblokken om te kijken naar een centrum-links kabinet met PvdA, CDA, Groenlinks en de SP. "Dat lijkt mij het ideale kabinet om Nederland sociaal de crisis uit te helpen en sterker op te bouwen op een stevig sociaal fundament. Het moet eindelijk menselijker en socialer en dat kan alleen met een kabinet waar de SP deel van uit maakt."