Gemeente Brummen


Regio Stedendriehoek blikt terug en vooruit


Voor de zomervakantie presenteerde de Regio Stedendriehoek het jaarverslag over 2009. Burgemeester Joosten, zelf actief lid in het dagelijks bestuur van de regio, kijkt met genoegen terug op het afgelopen jaar: Er is veel bereikt in 2009, maar we hebben ook weer de nodige ambities geformuleerd waaraan we in 2010 en volgende jaren invulling willen geven. Een weerslag van deze ambities is te vinden in het Werkprogramma 2010. Beide documenten zijn te vinden op de website van de Regio Stedendriehoek: www.regiostedendriehoek.nl.

Het samenwerkingsverband heeft een licht en flexibele samenwerkingsvorm. De zeven gemeenteraden hebben geen bevoegdheden overgedragen aan de regio. Dit betekent dat de steun en medewerking van alle gemeenteraden nodig is om plannen te ontwikkelen. Ook is er geen zwaar ambtelijk apparaat. Feitelijk maakt de regio zoveel mogelijk gebruik van medewerkers uit de zeven gemeenten.

Resultaten en thema's
In 2009 is er veel bereikt, zo valt in het jaarverslag te lezen. Zo heeft het Rijk ingestemd met de plannen voor de IJsselsprong Zutphen en voor de nevengeulen bij Deventer. Ook is de Regionale Structuurvisie De Voorlanden door alle regiogemeenten vastgesteld. Andere resultaten die in het jaarverslag zijn terug te vinden zijn de verbreding van de A1, ontwikkelingen rondom het spoor, de alcoholmatigingscampagne en het schoolverlatersoffensief. 2009 was ook de jaar waarin de regio haar visie en focus heeft aangescherpt. Dit heeft geresulteerd in uiteindelijk zes strategische themas: A1, IJsselzone, Wonen en Werken, Samenwerking Ondernemers-Onderwijs-Onderzoek-Overheid, Groene Pracht en Sociale Kracht. In het werkprogramma 2010 worden de ambities per thema uitgewerkt in concrete doelen.