Nuon Solar Team


Suzuka Dream Cup: Nuon Solar Team goed op weg na eerste deel van de race

July 31st, 2010

Vandaag reed het Nuon Solar Team niet alleen de kwalificatie, maar ook het eerste deel van de Suzuka Dream Cup in Japan. De kwalificatie verliep vlekkeloos en leverde een tweede plek op. Na een behoorlijke drukke en hectische start wist Carlo zich uit het veld los te rijden naar een derde positie, wat de rest van de heat zo gebleven is.

Nieuwsfeiten


* Het team kwalificeerde zich als tweede met een tijd van 3.47.881 . Nuna5 reed een gemiddelde snelheid van ongeveer 87 kilometer per uur. Het team van Ashiya University, met zonnewagen TIGA kwalificeerde zich op pole position met 3.40.362 .
* De start was behoorlijk hectisch. Carlo van Dam startte als eerste coureur en moest zelfs een stuk door het gras rijden om goed bij de start weg te komen. Het leverde al snel na een paar bochten een derde plek op.
* Er waren zonnige opklaringen voorspeld, maar deze bleven lang uit. Tijdens het begin van de heat was er flink veel bewolking wat een moeilijke situatie opleverde voor het strategieteam
* Het niveauverschil tussen de teams is erg groot. Er zijn ongeveer 10 topteams die allen kans maken op een nummer 1 plek. Er zijn echter ook middelbare school teams die vooral meedoen voor het plezier.
* Het team heeft de afgelopen dagen veel pitstops geoefend om hierop zo min mogelijk tijd te verliezen. Dit wierp vandaag zijn vruchten af, het team hoefde maar één pitstop te maken en was na 1 minuut 15 weer op weg.

Stand


* Ashiya University

* OSU University - 20 seconden achterstand
* Nuon Solar Team - 3 ronden achterstand

* Team Aurora - 5 ronden achterstand

Strategie

De bewolking voor vandaag leverde wat problemen op voor de strategie. Achteraf bleek dat Nuna5 te conservatief ging rijden tijdens de forse bewolking zodat er energie over bleef.

Morgen starten alleen de teams uit de hogere klassen. Er is dus meer ruimte op het circuit om echt te gaan racen. Het team zal mede dankzij de goede weersvoorspellingen harder kunnen gaan rijden en meer risico's kunnen nemen.

Het weer in Japan

Het was tijdens de start van de race behoorlijk bewolkt. Vanaf ongeveer 15.00 uur klaarde het behoorlijk op en kon Nuna5 fors versnellen. Voor morgen staat er veel zon op het programma en zal Nuna5 dus harder kunnen rijden.

Het was tijdens de start van de race behoorlijk bewolkt. Vanaf ongeveer 15.00 uur klaarde het behoorlijk op en kon Nuna5 fors versnellen.

Voor morgen staat er veel zon op het programma en zal Nuna5 dus harder kunnen rijden.

Overige informatie


* Het team is behoorlijk tevreden over de racedag van vandaag. Zoals de bedoeling was, is het team dicht in de buurt gebleven van de twee favorieten, team OSU en het team van Ashiya University.
* Vrijwel alle teams hadden last van de hektiek op het circuit. Het team van Ashiya University verloor een wielkap toen ze een stuk door het gras moesten rijden tijdens een inhaalmanoeuvre.
* Het team mag na een racedag nog anderhalf uur statisch laden. Tijdens het statisch laden wordt het zonnepaneel in de zon gekanteld om na het racen de accu extra op te laden.
* Hoewel het deelnemersveld voornamelijk Japans is, doen er meerdere teams mee die het Nuon Solar Team al eerder is tegengekomen. Zowel de Japanse teams OSU, het University Ashiya Solar Car Project als het Australische team Aurora deden ook mee aan de World Solar Challenge in Australië in 2009
* Er zijn enkele nieuwe teamleden mee naar Japan om een superstage te krijgen voor de World Solar Challenge 2011.

Officiële website Suzuka Dream Cup
OSU Solar Team (JPN)
University Ashiya Solar Car Project (JPN)
Aurora Solar Team (AUS)
Tudelft.nl: Flitscolleges Nuon Solar Team op TU Delft Feiten en cijfers over Nuna5

Planning

Zaterdag 31 juli - 07:00 - vrije training Zaterdag 31 juli - 10:00 - kwalificatie Zaterdag 31 juli - 13:00 - start eerste heat Zaterdag 31 juli - 17:00 - einde eerste heat Zondag 1 augustus - 13:00 - start tweede heat Zondag 1 augustus - 17:00 - einde tweede heat

Quotes


- Geert Kroon (Raceleider) "We hebben een behoorlijk steady race gereden vandaag. Zoals de bedoeling was zijn we dicht in de buurt gebleven van OSU en Ashiya University. De gasten van OSU en Ashiya rijden bizar snel, ze hebben niet alleen 8 in plaats van 6 vierkante meter zonnecellen, maar ook nog eens 15 jaar race ervaring in de Suzuka Dream Cup. Ik ben erg tevreden dat we in de buurt zijn gebleven!"


- Carlo van Dam (coureur) " In het begin hebben we behoorlijk snel gereden, maar later hebben we achteraf toch iets te conservatief gereden. Toch hebben we denk ik het maximale uit de race gehaald vandaag. "


- Carlo van Dam (coureur) "Het is sowieso mooi om met zo'n andere auto op dit fantastische circuit te rijden. Pas als je met een zonneauto dit circuit rijdt, zie je echt hoe uitdagend het circuit is. Elk bochtje en elk heuveltje is enorm belangrijk"


- Jan Willem van Gent (coureur) "Dit is het mooiste circuit waar ik ooit gereden heb. Het was een erg vermoeiende race. Vooral het inhalen was erg lastig, met name extreem langzame auto's of auto's die in een kluitje reden"


- Jan Willem van Gent (coureur) "Toen Carlo uit de auto stapte lag er ongeveer 3 cm zweet in de kuip van de auto, zo warm was het!"


- Jan Willem van Gent (coureur) "Dit is het mooiste circuit waar ik ooit gereden heb. Het was een erg vermoeiende race. Vooral het inhalen was erg lastig, met name extreem langzame auto's of auto's die in een kluitje reden"


- Jelle Joustra (meteorologie en strategie) "Het weer is hier bijzonder moeilijk te voorspellen. Het weer in Australië was behoorlijk saai, 2000 kilometer hetzelfde. Hier in Japan komen complete weersystemen voorbij zeilen"


- Jelle Joustra (meteorologie en strategie) "Het weer hier is net zoals bijna alles in Japan, in het begin snap je er helemaal niets van maar het is wel enorm interessant!"

Interessante links

Artikel op site TU Delft over race op Suzuka
Nuon Social News Room
Mooi artikel in de Metro
Voorbeschouwend artikel in de Volkskrant
NOS Headlines: Laatste testrit Nuna5 (film)
Hart van Nederland: Nieuwe uitdaging voor Nuon Solar Team

Boilerplate

Over het Nuon Solar Team

Het Nuon Solar Team wordt elk jaar samengesteld uit studenten van de TU Delft die een jaar hun studie onderbreken om de bouw van de zonne-auto te realiseren. De teamleden zijn afkomstig uit verschillende studierichtingen (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Sustainable Energy Technology, Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen, en Werktuigbouwkunde).

Suzuka Dream Cup

De Suzuka Dream Cup is de grootste circuitrace voor zonnewagens. Tijdens deze race zal Nuna5 niet 3000 kilometer door de woestijn racen, maar op een bochtig circuit tussen een groot aantal deelnemers rijden. De Suzuka Dream Cup heeft ongeveer 80 deelnemers, voornamelijk uit Japan. De race vindt plaats op het Formule1 circuit van Suzuka.

Veel Japanse auto's zijn speciaal gebouwd voor deze race en hebben dus een flink voordeel. Desondanks gaan we voor een toppositie en moet een positie bij de eerste vijf teams zeker mogelijk zijn.

Carlo van Dam

Het Nuon Solar Team presenteerde in juni Carlo van Dam als nieuwste aanwinst in de voorbereiding voor de Japanse Suzuka Dream Cup solar-race. Met een tweevoudig Formule3 kampioen achter het stuur van Nuna5 heeft het team het volste vertrouwen in een zeer goede uitkomst van de Japanse race aankomende zomer.

Website Carlo van Dam

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: