Stichting Stadshout Amsterdam


Tot nut, genoegen en verdienste van de stad en haar bewoners

AMSTERDAM, 20100731 -- Inleiding: Wel eens wakker geworden, uit je raam gekeken en weer gevoeld hoe pijnlijk het kan zijn als die mooie, grote, reuzenboom er niet meer staat. Dat doet steeds weer pijn. En de pijn neemt onhoudbare vorm aan, als je weet dat die reuze stam, de takken en de enorme kroon, zijn versnippert, alleen maar omdat niemand wist waar het hout te laten. Dat wil de stichting Stadshout Amsterdam veranderen.

U bent heel hard nodig. Niet met geld, niet met dingen doen, maar eigenlijk wat u het beste kunt. Door eigenwijs te zijn en met ons mee, niet langer te willen dat het, vaak tientallen jaren oude, stadshout wordt versnippert. Er zijn eindeloos veel openbare ruimtes in de stad, met eindeloos veel mooie hoekjes en schitterende plekken voor zitjes, voor boombanken, voor nieuwe zitpleintjes. En wat troost nu beter dan de schoonheid van de oude vriend, de boom voor je huis die om moest, terug te zien keren, als vast meubilair van je eigen straat. Voor de stichting Stadshout Amsterdam is het doel heel helder. Behoud de stammen, leg ze in de grachten op mooie plaatsen, als vlotten en laat het hout rustig sterven, stabiel worden, wissel de stammen met nieuw hout na twee jaar, en laat het terug komen, zo dichtbij mogelijk bij de bron, als stadsmeubel.
Hoe ver zijn we met de plannen? De gemeenteraad, in de vorm van Nelleke van 't Hoogerhuis van de partij Red Amsterdam, is onze sponsor in de gemeenteraad centrale stad. De OABP, de ondernemersvereniging van ambachtslieden in de Pijp, is formeel mede initiatiefnemer. Samen willen we stadsdrogerijen inrichten onder de al bestaande kunstwerken van de stad, de bruggen en viaducten. Eigendom van het stadsdeel, samen met de buurt beheerd, kinderen leren wat hout is, samen bouwen. De stad en de leefbaarheid van de stad laten groeien, de buurt voor de buurt en de ambachtslieden van de stad inschakelen om wensen en ideeën van straat en de buurt, zelf tot leven te brengen.
Straks komt u buiten en gaat met uw kinderen naar het speelhuisje in uw straat, gemaakt van de reuzeboom die helaas geveld is. U zit er bij op de boomstammen en de bankjes die gemaakt zijn van de stadsboom. De buren en u hebben samen met de ambachtslieden zelf bedacht hoe het er uit moest zien en zo is het ook geworden. En natuurlijk bent u er daarom extra zuinig op. De schuilhuisjes in de straat heeft u zelf ontworpen. De straat krijgt zijn eigen vingerafdruk, hij is weer van u.
Het pleidooi is makkelijk te begrijpen, we hebben u nodig, de straat weer zelf beheren, binnen de grenzen van wat leuk is. Samen maken we de stad nog mooier en leuker, weg met alle dooie hoekjes en verweesde pleintjes, en allemaal binnen de stad geoogst, duurzamer kan niet.
Elk jaar is er 2000 kubieke meter stadshout binnen Amsterdam beschikbaar, genoeg voor minimaal 2000 objecten per jaar, dus het wordt geen eenmalige bevlieging, we weven het gebruik en toepassen van het hout van Amsterdam in, in het dagelijks beheer. Met geen C02 vingerafdruk, want het is zuiver hergebruik, met geen transportkosten van wereldzeereizen, want bomen reizen van nature helemaal niet graag. Geen keurmerk nodig, want er is geen amazone gebied voor omgehakt.
Steun ons en steun uzelf.
Crisow von Schulz (voorzitter)
Stichting Stadshout Amsterdam





Ingezonden persbericht