KNHS

Nederlandse enkelspanrijders op brons na marathon

31 juli 2010

Foto:Jan vd Broek marathon WK 2010

PRATONI DEL VIVARO (KNHS) Na de vandaag verreden marathon staan zowel titelverdediger Jan van den Broek (Nistelrode) als het Nederlandse team op brons. Saskia van Heesch (Boxtel) zette het beste Nederlandse resultaat neer in de pittige marathon die door de Nederlandse paarden probleemloos werd volbracht. De marathon werd gewonnen door de Zwitserse Lucie Musy. De Duitse dressuurwinnaar Thorsten Zarembowicz gaat na twee onderdelen ruim aan de leiding in het individuele klassement.

Het scheelde echter niet veel of Jan van den Broek had zijn tweede plaats in het tussenklassement kunnen behouden: Toen ik de eerste hindernis had gereden riep mijn groom, mijn zoon Wilbrord, dat ik niet sneller moest gaan rijden, zo goed liep het! Daarna ben ik iets voorzichtiger gaan rijden en Oscar bleef goed voorwaarts. Ik heb alle hindernissen volgens planning kunnen rijden, ik kende ze volledig uit mijn hoofd en heb heerlijk gereden, aldus de 70-jarige menner die de oudste deelnemer is in het 72 rijders tellende veld. In de waterbak reed Van den Broek echter iets te dicht langs een paal waardoor er twee balletjes rolden en de meervoudig Nederlands Kampioen op de 30ste plaats eindigde in dit tweede onderdeel van het wereldkampioenschap. Het verschil met de nummer twee in het individuele klassement Cristiano Cividini uit Italië bedraagt slechts 0,40 strafpunten waardoor de kans groot is dat Van den Broek een plaats in de top drie kan behouden. Tussen de leider Thorsten Zarembowicz en Van den Broek zit ruim 10 strafpunten: Ik ga morgen gewoon foutloos rijden in de vaardigheid en dan moeten Cividini en Zarembowicz maar laten zien wat ze waard zijn!, besluit een strijdlustige Van den Broek.

WK-debutante Saskia van Heesch zette de beste Nederlandse prestatie neer en was dik tevreden over haar marathon met de 9-jarige KWPN-ruin Unique: Ik heb heel fijn gereden en Unique bleef tot in de laatste hindernis aanvallen. Ik moest in een van de hindernissen even een volte draaien en ik tikte er een balletje af, maar voor de rest liep het super, Unique reageerde fantastisch snel. Ik ben een enorme ervaring rijker en ik weet wat ik de volgende keer beter kan doen. Mijn belangrijkste doel van vandaag was dat de boel recht bleef en dat ik super gelukt, mede dankzij de fantastische supporters. Zowel in de dressuur als in de marathon tellen de resultaten van Van Heesch mee voor het teamresultaat en ook in de vaardigheid die morgen op het programma staat, gaat de Brabantse er voor: We hebben allemaal maar een doel en dat is foutloos binnen de tijd rijden. We moeten afwachten wat voor parcours het wordt, maar ik ga uiteraard mijn best doen en mijn hoofd er goed bijhouden. Saskia Van Heesch bezet in het individuele tussenklassement de 13de plaats.

Derde teamlid en eveneens WK-debutant Frans Hellegers (Straelen, Dld) staat momenteel op de 18de plaats. Hellegers reed zijn 15-jarige Rheinlander Donnerstolz naar de 31ste plaats in de marathon, nipt achter Jan van den Broek. Hellegers reed vol risico en reed hierdoor een poortje voorbij in een van de hindernissen wat hem kostbare seconden kostte. In de voorlaatste hindernis maakte de van oorsprong uit Twente afkomstige menner het goed door de vierde tijd te laten noteren.

Individuele deelnemers Christiaan Provoost (Domburg) staat na de 37ste plaats in de marathon op de 20ste plaats in het tussenklassement. Derde WK-debutant Martin van den Broek (Eindhoven) staat op de 43ste positie. In het landenklassement is Nederland naar de derde plaats gezakt, maar het verschil met de nummer twee Zwitserland is minimaal waardoor de kans op het behalen van een teammedaille aannemelijk is.

Vantevoren waren de deelnemers en begeleidingsteams kritisch over de tropische weersomstandigheden die kunnen voorkomen in Pratoni del Vivaro, maar gelukkig waren de weergoden het wereldkampioenschap goed gezind. Na een aantal vrij koele dagen was het vandaag zon 26 graden waardoor de marathon onder ideale weersomstandigheden verreden kon worden.

Stand individueel klassement na dressuur en marathon:
1. Thorsten Zarembowicz (Ger) 108,19

2. Cristiano Cividini (Ita) 118,42

3. Jan van den Broek (Nistelrode) 118,82

4. Mareike Harm (Ger) 121,19

5. Rudolf Pirhofer (Aut) 122,35

6. Henrik Hoper Nielsen (Den) 122,53

7. Bartolomiej Kwiatek (Pol) 122,68

8. Anne-Violaine Brisou (Fra) 124,18

9. Michael Barbey (Sui) 124,36

10. Christoph Dieker (Ger) 124,86
13. Saskia van Heesch (Boxtel) 127,93
18. Frans Hellegers (Straelen, Dld.) 130,89
20. Christiaan Provoost (Domburg) 132,42
43. Martin van den Broek (Eindhoven) 148,72

Stand landenklassement na dressuur en marathon:
1. Duitsland 229,38

2. Zwitserland 246,37

3. Nederland 246,75

4. Denemarken 249,72

5. Oostenrijk 250,45

foto: Marie de Ronde-Oudemans