KNHS

EK Eventing Young Riders: Tiende plaats voor Elaine Pen 2 augustus 2010
Elaine Pen - Vira EK Eventing YR 2010


ERMELO (KNHS) Elaine Pen (Voorschoten) is in het Tjechische Pardubice tiende geworden tijdens het EK Eventing voor young riders (16 t/m 21 jaar). Een knappe prestatie, want de door Groot-Brittannië gedomineerde wedstrijd was loodzwaar.

Bondscoach Martin Lips reisde met een klein, driekoppig, team naar de beroemde renbaan in Pardubice, hetgeen betekende dat alle Nederlandse resultaten zouden meetellen voor het landenklassement. Toen de debuterende Justus Valk (Amsterdam), de tweede ruiter voor Oranje, in de CCI2*-cross met zijn paard Hollandsche Lianaville viel, lag het team uit de strijd. Rabo Talent Bobbie Bary (Alphen aan de Rijn) trok haar paard na enkele hindernissen terug. Querido van het Edehof trok niet aan op de hindernissen, hij leek niet fit. Lips: Het was niet zo dat wij alleen stonden. Acht van de veertien landen kregen geen team rond, waaronder de Ieren en Fransen. De cross was zwaar. Ik vond het geen goed gebouwde cross, maar er werd ook slecht gereden. Het is niet reëel alle schuld bij de parcoursbouwer en de organisatie te leggen. Justus ging goed van start. Hij was ambitieus en had er vertrouwen in. Vorig jaar heeft hij al een 2* in Pardubice gereden, met een weigering. Maar hij kwam iets snel over een Ierse wal, in de landing struikelde zijn paard en Justus viel eraf. Het paard van Bobbie leek zich tijdens het losrijden te hebben verstapt. Hij liep even onregelmatig, maar herstelde snel. In de cross kreeg Bobbie geen fijn gevoel, Querido trok niet aan. Na een langsloper op hindernis zes is ze bij hindernis zeven gestopt.

Voorbeeld
En dat terwijl startruiter Elaine Pen het goede voorbeeld had gegeven. Met haar Jazz-dochter Vira reed ze de zware cross simpel rond, slechts twee seconden te langzaam. Het was geen makkelijke cross, maar dat hoort ook. Het gaat om de cross, anders zouden we wel dressuur gaan rijden, aldus de dochter van oud internationaal dressuuramazone Hélène Aubert. De dressuurproef ging eigenlijk goed. Vira kan gestrest zijn, maar ze was nu braaf en redelijk ontspannen. De cross ging super. Ik had er vertrouwen in. Als ik Vira fatsoenlijk bij de hindernis breng, springt ze. Ze is heel eerlijk. Het ging supergoed. Ik heb overal de binnenbocht genomen en waar het nodig was mijn paard opgevangen. Er zaten moeilijke, technische hindernissen in het parcours. We hebben ook over de indrukwekkende heggen op de renbaan gesprongen, een keer rechtuit en een keer in combinatie met een smalletje. De laatste dag was Vira nog vol energie, ze kon niet wachten tot ze uit haar box mocht en sprong zoals altijd goed, foutloos, aldus Pen. De studente klom van de 33e plaats in het dressuurklassement naar de uiteindelijke tiende positie. Je traint voor een zo hoog mogelijke klassering, maar je moet er nooit van uitgaan dat het beter gaat dan je eerder dit seizoen hebt gedaan. Dit was onze beste prestatie van dit seizoen. Ik ben heel trots op Vira.

Groot-Brittannië won zowel team- als individueel goud.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
EK Eventing voor Young Riders, Pardubice (Tsjechië), 28 juli - 1 augustus 2010

Eventing, individueel klassement:


1. Emily Parker (GBr) Treefers 43,1

2. Hannes Melin (Zwe) Gaston KLG 43,9

3. Sonja Buck (Duitsland) Ohio 47,7
10. Elaine Pen (Voorschoten) Vira 56,9

landenklassement:

1. Groot-Brittannië 149,8

2. Duitsland 149,9

3. Zweden 184,3

Foto's: Vincent Valk