Waterschap Aa en Maas

Veghel

Grote grazers in natuurgebeid 't Ham bij Veghel

Waterschap Aa en Maas en de gemeente Veghel kiezen voor natuurlijke begrazing in 't Ham. Op 3 augustus worden vijf Brandrode runderen vrijgelaten tussen de Rijksweg en de Kruigenstraat. Het totale begrazingsgebied is ca. 20 hectaren groot. De terreinen die nu begraasd worden zijn samen 7 hectaren. De runderen voeden zich met de vegetatie en houden het gebied open. De dieren worden in eerste instantie ingezet voor hooilandbeheer met nabegrazing. Er wordt voorlopig dus nog machinaal ingegrepen om tot de gewenste natuur te komen. Hierna zouden de runderen het streefbeeld in stand moeten kunnen houden.

Het doel van begrazen met runderen is om te zorgen voor een natuurlijker beeld en een levendiger landschap. Tevens wordt de grond verschraald waardoor meer variatie in bloemen, gras en kruiden ontstaat. Binnen de natuurterreinen zullen kleine biotopen, een gebied met een uniform landschapstype, ontstaan welke een positieve bijdrage gaan leveren aan de natuur, de ecologische structuur en de landschapsbeleving. Een aantal terreinen is op dit moment nog niet geschikt voor begrazing, omdat de ondergrond te voedselrijk is. Deze terreinen dienen te worden gehooid en eventueel nabegraasd te worden. brabantroderunderen.jpg (150 Kb)
Vriendelijk
Brandrode runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige en vriendelijke dieren. Het ras is sterk, kan zich goed aanpassen en blijkt redelijk winterhard. Daardoor kunnen ze het hele jaar door buiten verblijven, wat hen uiterst geschikt maakt voor begrazingsprojecten. Doordat het relatief vriendelijke beesten zijn, maakt ze geschikt voor begrazing in gebieden waar ook wandelaars kunnen komen. Natuurlijk moeten daarbij wel de normale, algemene gedragsregels in acht worden genomen. Lijn honden aan en benader ze niet dichter dan 25 meter.

Masterplan
Het natuurlijk laten begrazen van 't Ham is onderdeel van het Masterplan Aa Veghel. Dat maakt deel uit van de herinrichting van het platteland in Noord-Brabant. In dit plan vertalen de gemeente Veghel en waterschap Aa en Maas hun ambitie om gezamenlijk een toekomstvisie en uitvoeringsplan te maken voor het beekdal van de Aa op het grondgebied van de gemeente Veghel. De Aa loopt daar vanuit Boerdonk door Erp richting Veghel. "t Ham wordt in de toekomst ingericht als waterbergingsgebied.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het Masterplan Veghel maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.