Gemeente Eindhoven

Struikelstenen herdenken Eindhovense Joden
Op woensdag 4 augustus om 10.00 uur plaatst wethouder Mary-Ann Schreurs samen met de Duitse kunstenaar Gunter Demnig vier `struikelstenen' in het trottoir in de Pastoriestraat, ter hoogte van nummer 87. De stenen worden daar geplaatst ter herdenking aan Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn gedenktekens die de kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) plaatst in het trottoir voor de huizen waar mensen gewoond hebben die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Hoewel de stenen vlak zijn noemt de kunstenaar ze 'Stolpersteine' omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op 4 en 5 augustus worden op 24 plaatsen in Eindhoven 78 van deze struikelstenen in de trottoirs geplaatst. In totaal zullen, in drie keer tot aan het eind van dit jaar, 240 struikelstenen gelegd worden. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd alle door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich tegenwoordig door een bevriende kunstenaar ondersteunen. Het project 'Stolpersteine' loopt sinds het jaar 1994.

Tijdens de onthulling is de ventweg van de Pastoriestraat afgesloten tussen de Slagerstraat en de Verwerstraat van 9.30 uur tot 11.00 uur.