ProRail

Persbericht

03-08-2010

Nachtelijk wegtransport nieuwe brug en perronkap Arnhem

In de avond en nacht van woensdag 4 op donderdag 5 augustus arriveren de nieuwe brug voor de Bovenbrugstraat en een nieuwe perronkap op de bouwlocatie bij station Arnhem. Het transport vindt over de weg plaats. Media is uitgenodigd bij het transport aanwezig te zijn.

De eerste nieuwe perronkap voor station Arnhem is in de werkplaats in Almelo volledig voorgebouwd. In de nacht van 4 op 5 augustus wordt de kap voor perron 1 in drie delen van ieder 26 meter op diepladers over de weg naar het goederenemplacement Arnhem vervoerd. Daar tillen kranen de delen op wagons die het geheel vervolgens over het spoor vervoeren naar het station. Het plaatsen van de kap op zijn definitieve locatie gebeurt op donderdag 5 en vrijdag 6 augustus overdag.

De uitbreiding van het station met een vierde perron en extra perronsporen zorgt voor een langere oversteek tussen de Brugstraat en de Bovenbrugstraat. De huidige fiets- en voetgangersbrug wordt daarom vervangen door een nieuw, 80 meter lang exemplaar. De nieuwe brug is in drie delen voorgebouwd in de werkplaats van aannemer Jansen-Venneboer in Wijhe. Op woensdag 4 augustus arriveren de delen âs middags per schip aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Een kraan tilt de delen vervolgens op platformwagens en diepladers. Vanaf 22:00 uur vertrekt het 150 meter lange transport door de stad om tegen 04:30 uur aan te komen op de bouwlocatie Amsterdamseweg. Op zondag 8 augustus hijsen twee kranen de delen stuk voor stuk op hun plaats.

Sporen in Arnhem zomer 2010

In een treinvrije periode van 25 juli tot en met 22 augustus vernieuwt ProRail alle sporen ten westen
van het station om van Arnhem weer een modern knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet te maken. Een nieuw te bouwen dive-under laat treinen uit Nijmegen en Utrecht richting Arnhem ongelijkvloers met elkaar kruisen. Ook wordt de brug Bovenbrugstraat vernieuwd. Door alle werkzaamheden te clusteren worden de bouwtijd en overlast voor de omgeving met één jaar verkort.