Deelgemeente Charlois Rotterdam

Doe gewoon, hou het Zuiderpark schoon, gewoon doen!

Het dagelijks bestuur van deelgemeente Charlois is blij dat steeds meer bewoners het vernieuwde Zuiderpark weten te vinden. Tijdens mooie dagen wordt druk gebruik gemaakt van de ligweiden, het Avontureneiland, het Strandje, de Promenade, de Kanovijver en de vele singels. Ook de barbecueplekken zijn populair. Meer bezoekers betekent echter ook meer afval. Daarom start deze zomer een campagne die ervoor moet zorgen dat bezoekers het Zuiderpark schoon houden.

Het meeste afval verdwijnt gelukkig in de aanwezige afvalbakken in het park. Toch gaat het niet altijd goed. Een aantal extra maatregelen moet er deze zomer en dit najaar daarom voor zorgen dat er minder afval in het park achterblijft.

Maatregelen

Op de parkeerplaatsen bij de Kanovijver en bij de parkingang aan de Oldegaarde (bij Spartaan 20) staan in het weekend extra vuilcontainers. Bij en rondom de barbecueplekken zijn tientallen extra afvalbakken geplaatst, die ook geschikt zijn voor het dumpen van gebruikte kooltjes. Tevens worden in het oostelijk deel van het Zuiderpark in de weekenden acht grote afvalcontainers geplaatst. Die kunnen gebruikt worden als de kleine afvalbakken vol zijn. Verder zal Roteb in de weekenden, ook op zondagmorgen, zwerfvuil verwijderen en papierbakken legen.

Bij organisaties en verenigingen in en rond het park zijn posters, flyers en afvalzakjes verspreid. Ook worden flyers, picknickkleden en afvalzakjes verspreid door ondermeer medewerkers van Stadstoezicht. Verschillende promotieteams zijn nog tot eind september actief om bezoekers op een ludieke manier te bewegen hun afval niet achter te laten.

Honden

Behalve afval is ook hondenpoep een belangrijk onderwerp waaraan aandacht wordt besteed. Hondenbezitters wordt gevraagd goed op de borden te letten en om hun hond, behalve in losloopgebieden, vooral aangelijnd te houden. Verder wordt hen verzocht niet te komen op plaatsen waar honden verboden zijn (zoals barbecueplekken en speelplaatsen) en hondenpoep overal, behalve in honden-uitlaatgebieden, op te ruimen.

Wie kunt u zoal tegenkomen in het Zuiderpark?

Tijdens de Zuiderparkspelen op 19 september en tijdens de officiële start van de fitnesstoestellen op 26 september zijn de Afvalbutlers van Roteb actief. Zij spreken bezoekers aan over hun afval. Op verschillende andere dagen in augustus en september kunt u een promotieteam tegenkomen dat enthousiast afvalzakjes uitdeelt. Een rondtrekkende fotograaf maakt op verschillende dagen fotos van bezoekers. Die fotos worden vervolgens direct ingelijst en meegegeven.