Gemeente Duiven


Archeologisch onderzoek De Ploen Zuid 2de fase van start


----------
Aan de noordwestkant van Duiven - op de voormalige locatie van Intratuin aan de Rijksweg - verrijst de nieuwe woningbouwlocatie de Ploen Zuid. De eerste fase is inmiddels af en alle woningen zijn verkocht. De uitvoering van het oostelijk deel van de tweede fase is in volle gang. En de uitvoering van het zuidelijk deel staat nu in de startblokken. De eerste stap is het uitvoeren van archeologisch onderzoek. In de week van 2 augustus start BAAC uit ´s-Hertogenbosch met het opgraven van de archeologische resten.

Tijdens de opgraving, die een aantal weken in beslag gaat nemen, worden resten van huisplattegronden en boerenerven uit de IJzertijd en de Romeinse tijd onderzocht. Dit beslaat de periode van ca. 200 v. Chr. tot de eerste eeuwen na de jaartelling. Het is mogelijk dat zich in het onderzoeksgebied ook een vroegmiddeleeuwse nederzetting bevindt. Om zoveel mogelijk van de vindplaatsen voor de toekomst te behouden, is onderzoek gedaan naar de effecten van de geplande terpen en nieuwbouw op archeologische resten. Uit dit onderzoek blijkt dat alleen daar waar daadwerkelijk gegraven wordt, archeologische resten significant worden bedreigd. Het onderzoek richt zich dan ook op die locaties.

Na het archeologisch onderzoek wordt gestart met de uitvoering van het bouwrijpmaken van het zuidelijk deel van de tweede fase.Beeldkwaliteit, landschap en sfeer van het plan de eerste fase.Op iedere terp wordt een kleine en eigenzinnige woonbuurt gerealiseerd. Tussen de terpen liggen lager gelegen open groenzones: de wadi's. Als de uitvoering volgens planning verloopt, is het bouwrijpmaken voor het eind van dit jaar afgerond. Daarna kan gestart worden met de bouw van de woningen. Wanneer dat is, is op dit moment nog niet bekend.