Inspectie Verkeer en Waterstaat


luchtvaartvertoningen

IVW vraagt aandacht voor veiligheid publiek bij luchtvaartvertoningen

Nieuwsbericht | 04-08-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) maant organisatoren van luchtvaartvertoningen zich te houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van vliegveiligheid. Over het algemeen is IVW tevreden over de organisatie van de luchtvaartvertoningen in Nederland, maar het moet beter.

IVW constateert dat in enkele gevallen het publiek bij luchtvaartvertoningen risico kan lopen. Vorige maand moest IVW tijdens een luchtvaartvertoning ingrijpen omdat een arobatic vlieger de minimale afstand van 150 meter tussen publiek en de luchtkunsten had overschreden. De vlieger kreeg een last onder dwangsom opgelegd van 7500 Euro. Ieder jaar worden in het zomerseizoen luchtvaartvertoningen georganiseerd. In 2008 waren dat er 29, in 2009 38 en tot nu zijn voor 2010 inmiddels 28 aanvragen voor vergunningen ingediend. De vertoningen vinden meestal op dezelfde locaties plaats en hebben dezelfde organisator.

IVW bezoekt elk jaar verschillende luchtvaartvertoningen, selectie vindt onder meer plaats op basis van risico's zoals nieuwe of onervaren organisatoren en de complexiteit van de shows.