Politie Drenthe

Automobilist geeft mening over verkeerscontroles

Drenthe, 04-08-2010 o Vandaag zijn de resultaten van het jaarlijkse 'perceptieonderzoek' bekend gemaakt. In dit onderzoek wordt weggebruikers gevraagd naar hun verkeersgedrag en hun mening over verkeerscontroles. Ruim 10.000 mensen hebben aan het onderzoek van Intomart deelgenomen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt, dat het draagvlak voor zowel de verkeersregels als de verkeerscontroles relatief groot is. Vrijwel iedereen (99%) vindt alcoholcontroles zinvol. Roodlicht controles (92%), gordel- (79%) en helmcontroles (91%) kunnen in het algemeen ook op een hoge waardering van de weggebruiker rekenen. De waardering voor snelheidscontroles ligt lager: zeven van de tien weggebruikers vindt snelheidscontroles zinvol.

Het onderzoek is in opdracht van het Landelijk Parket Team Verkeer uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart. In tegenstelling tot eerdere jaren is gebruik gemaakt van internet in plaats van telefonische interviews. Daardoor zijn de resultaten niet één op één te vergelijken met voorgaande jaren. Voor het eerst is ook onderzoek gedaan onder specifieke weggebruikers: beginnend bestuurders, ouderen, bromfietsers en motorrijders. Daarnaast hebben respondenten aangegeven hoe zij de veiligheid in hun woonomgeving waarderen.

Alcohol, snelheid, rood licht, gordel en helm

Het onderzoek richt zich op de overtredingen die de meeste risico's in het verkeer opleveren; rood licht negeren, rijden onder invloed en snelheidsovertredingen. Ook gordel en helm zijn meegenomen in het onderzoek. Het draagvlak voor alcoholcontroles is zeer groot: 99% vindt alcoholcontroles zinvol, 77% vindt zelfs dat het aantal alcoholcontroles omhoog moet. Het draagvlak voor snelheidscontroles ligt lager: 68% vindt snelheidscontroles in het algemeen zinvol. Hoe lager de snelheidslimiet, hoe hoger het draagvlak voor de controles overigens is. Zichtbare snelheidscontroles kunnen op een grotere waardering rekenen dan onopvallende controles. Roodlicht controles (92%), gordel- (79%) en helmcontroles (91%) kunnen op een hoge waardering van de weggebruiker rekenen.

Verkeersonveiligheid in woongebieden

De verkeersveiligheid voor kinderen in woongebieden wordt minder goed beoordeeld. Minder dan de helft van de ouders noemt de verkeersveiligheid in de eigen straat of buurt (zeer) goed. Ruim een kwart beoordeelt de verkeersveiligheid in de woonomgeving zelfs als (zeer) slecht. Snelheidsovertredingen en agressief rijgedrag worden het meest genoemd als oorzaak. De uitkomsten bevestigen de noodzaak van snelheidscontroles binnen de bebouwde kom. In de eerste helft van dit jaar is meer dan de helft van alle snelheidsbekeuringen uitgeschreven binnen de bebouwde kom (op autosnelwegen 28%).

Drentse uitkomsten

De uitkomsten van de Drentse ondervraagden komen vrijwel overeen met de landelijke uitkomsten. Echter 89% van de Drentse ondervraagden geeft aan dat gordelcontroles zinvol zijn, landelijk ligt dit percentage op 79%. Ook zeggen meer Drentse automobilisten (47%) nooit door het rode licht te rijden. Landelijk ligt dit percentage op 38%. Het percentage motorrijders welke aangeven nooit door rood licht rijden is gelijk aan het percentage van Nederland als geheel (58%). Meer Drentse bromfietsers geven aan nooit door het rode licht te rijden (59%) in tegenstelling tot het landelijke gemiddelde van 46%. De overige Drentse uitslagen wijken niet af van de resultaten van Nederland als geheel.

Klik hier voor het volledige landelijke rapport

Klik hier voor het Drentse rapport