DCMR en INCAS3 ontwikkelen technologie die luistert als een mens

04/08/2010 13:29

INCAS'

Fluitende vogels vinden we geweldig, een zoemende snelweg irritant - terwijl de vogels vaak meer decibellen produceren. Dus hoe meet je dan geluidsoverlast? Onderzoeksinstituut INCAS3 en de DCMR Milieudienst Rijmond gaan samen methoden ontwikkelen voor het meten van de 'akoestische kwaliteit' van een gebied.

DCMR-directeur Jan van den Heuvel en dr. Heinrich Wörtche, wetenschappelijk directeur van INCAS3, hebben een overeenkomst ondertekend voor een gezamenlijk onderzoeksproject. De twee partijen werken komend jaar intensief samen bij de ontwikkeling van betere sensorsystemen en nieuwe meetmethoden voor het meten van geluidsoverlast. Met een serie proefprojecten testen zij de nieuw ontwikkelde technologie in de praktijk.

Storend of fijn geluid

Of geluid storend of aangenaam is, is niet alleen aan de hand van het volume te voorspellen. Een bulderende zee kan namelijk rustgevend zijn, terwijl een zacht druppelende kraan mensen tot waanzin drijft. Waar ligt dat aan? Heeft het te maken met de toonhoogte, het ritme of dat het een natuurlijk of kunstmatig geluid is? Oftewel, vertaald in de woorden van de wetenschappers van INCAS3, wat zijn de akoestische karakteristieken van een rustgevende of storende omgeving? Wat bepaalt de kwaliteit van de akoestische omgeving?

Meer dan meten alleen

Voor dit project zijn verfijnde geluidssensoren nodig, maar vooral een intelligent systeem dat de meetgegevens interpreteert. De technologie te 'leren' luisteren als een mens: dat is het hoofddoel van de samenwerking tussen DCMR en INCAS3.

DCMR

De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk in de Rijnmond. De DCMR verleent milieuvergunningen en houdt toezicht op deze vergunningen bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden.

INCAS3

Onderzoeksinstituut INCAS3 ontwikkelt in samenwerking met de industrie en de wetenschappelijke gemeenschap hoogwaardige kennis op het gebied van sensoren en sensorsystemen om technologische doorbraken te realiseren. INCAS3 is gespecialiseerd in cognitieve sensorsystemen en participeert vanuit thuisbasis Assen in nationale en internationale onderzoeksprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling van dit innovatieve vakgebied.

INCAS3 wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van EZ (Pieken in de Delta), de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://incas3.eu


Noot voor de redactie: