Belgische Federale Overheid

armoedebestrijding

Wedstrijd `Muziek tegen armoede': Europese jongeren zingen voor armoedebestrijding

Datum: 02 augustus 2010

De Europese Commissie heeft een muziekwedstrijd gelanceerd waarbij Europese jongeren tussen 15 en 25 jaar worden opgeroepen om een lied in te sturen waarmee de strijd tegen armoede in de hele wereld wordt ondersteund. Deelnemers moeten een origineel nummer schrijven over het thema "ontwikkeling" in het algemeen en de acht "Millenniumdoelen" in het bijzonder. De winnaars krijgen de kans om hun nummer in een professionele studio op te nemen en op te treden tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december 2010 in Brussel plaatsvinden.

De wedstrijd maakt deel uit van de campagne "Ik strijd tegen armoede", waarmee tieners bewust worden gemaakt van de activiteiten van de EU op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Een jury van professionele musici zal de winnaars uitkiezen via een stemming op internet.

"Muziek is een krachtig middel om mensen van alle leeftijden en uit alle landen te mobiliseren voor de strijd tegen armoede. De wedstrijd vloeit voort uit de wens van de Commissie om jongeren hierbij te betrekken en hen te wijzen op het belang van de Millenniumdoelen. Ik hoop dat er veel inzendingen zullen zijn, van rap tot hiphop tot hardrock", aldus Andris Piebalgs, Europees commissaris voor Ontwikkeling.

Via netwerksites en muziekfestivals worden jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit de EU-lidstaten opgeroepen om vóór 30 september via internet een nummer over armoedebestrijding in te dienen. De deelnemers moeten ook hun steun betuigen aan een van de acht Millenniumdoelen: het uitbannen van extreme armoede en honger; het bewerkstelligen van basisonderwijs wereldwijd; gelijke kansen voor mannen en vrouwen; het verminderen van kindersterfte, het verbeteren van de gezondheid van moeders, het bestrijden van hiv/aids, malaria en andere ziekten; ecologische duurzaamheid; het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling.

Tot 31 oktober 2010 kan online worden gestemd. De twee winnaars worden in november bekendgemaakt: één winnaar wordt door het publiek op internet gekozen en één winnaar door een professionele jury. Zij krijgen de kans om hun nummer in een professionele studio op te nemen en op te treden tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december 2010 in Brussel plaatsvinden.

De website van de wedstrijd "Muziek tegen armoede": www.ifightpoverty.eu