Gemeente Roermond

Reconstructie IRA-aanslag op Markt trekt veel bekijks

Maandagavond 2 augustus jl. heeft een filmploeg van het Australische nieuws- en actualiteitenprogramma Sunday Night op de Markt een reconstructie gefilmd van de IRA-aanslag, die daar op 27 mei 1990 plaatsvond. Bij deze aanslag werden twee Australische toeristen op brute wijze vermoord omdat ze werden aangezien voor Engelse militairen van de nabij gelegen basis in Brüggen (D), enkel omdat ze in een auto met Engels kenteken rondreden.

s Middags hebben de ouders en zussen van één van de slachtoffers (Stephen Melrose), die in het kielzog van de filmploeg meereizen, bloemen gelegd op de plek van de aanslag. Op de Markt herinnert een kleine gedenkplaquette aan de gevel van restaurant De Burgemeester aan de bloedige aanslag van destijds. Voor de familie was het een emotioneel gebeuren de plek te bezoeken waar destijds hun zoon en broer werd vermoord. Zij werden daarna ontvangen in het stadhuis, waar zij in beslotenheid een gesprek hadden met de burgemeester en enkele rechercheurs, die destijds aan de zaak hebben gewerkt.

Tijdens de reconstructie waren de familieleden niet aanwezig omdat dit volgens de Australische filmploeg te emotioneel voor hen zou zijn. De gemeente faciliteerde het gebeuren. Medewerkers van Stadstoezicht sloten de Markt af voor verkeer en leidden de bezoekers (zon 200 in aantal) naar een geschikte kijkplek. De brandweer stelde een hoogwerker beschikbaar waardoor er ook opnames vanuit de lucht konden worden gemaakt. De beelden worden gebruikt voor een documentaire, die binnenkort in geheel Australië te zien zal zijn.

Ross Coulthart, reporter van Sunday Night en initiatiefnemer van deze reis en reconstructie, gaf aan dat het team en de familie doorreist naar Ierland. Daar proberen zij in gesprek te komen met vertegenwoordigers van de IRA in de hoop duidelijkheid te krijgen wie de moorden heeft gepleegd. De (vermoedelijke) daders zijn destijds wel gearresteerd maar tot een veroordeling kwam het niet. Nu de termijn voor vervolging en veroordeling is verjaard, hoopt men dat de daders alsnog schuld durven te bekennen en de families excuses zullen aanbieden voor hun laffe daad.

Hieronder vindt u een reportage die TV Limburg over de reconstructie gemaakt heeft:

Eerste publicatiedatum: 04-08-2010 Bijgewerkt: 04-08-2010