Belgische Federale Overheid


* Jaarverslag Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen verschenen

Jaarverslag Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen verschenen

Datum: 04 augustus 2010

Het jaarverslag 2009 van de het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) en de Staatslozen biedt een algemeen overzicht van de asielproblematiek in België en geeft een overzicht van de activiteiten en de organisatie van het CGVS. Cijfers en allerhande statistieken over het aantal asielaanvragen, erkenningen van de vluchtelingenstatus en toekenning van de subsidiaire bescherming komen uitgebreid aan bod.

Het CGVS werd in 2009 geconfronteerd met een sterke stijging van het aantal asielaanvragen. Van de 17 186 asielaanvragen kwam het grootste deel (9,7 %) uit Afghanistan. Rusland, en Kosovo vervolledigen de top 3 met respectievelijk 9,3 en 9 %.

Het CGVS heeft als kernopdracht de behandeling van asielaanvragen. Het moet bescherming toekennen aan vreemdelingen die een gegronde vrees koesteren voor vervolging zoals beschreven in het Vluchtelingenverdrag van Genève (vluchtelingenstatus) of die een reëel risico lopen op ernstige schade bij terugkeer naar hun land van herkomst (subsidiaire beschermingsstatus). Het CGVS levert ook documenten van de burgerlijke stand af aan erkende vluchtelingen en staatlozen.

Raadpleeg het jaarverslag 2009 van het CGVS (pdf, 64 p. - 1.62 MB) Zie het origineel