Ingezonden persbericht

Vertrouwen beleggers loopt weer terug

Nadat in juni het vertrouwen van beleggers licht was hersteld, zijn de verwachtingen in juli weer afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Beurs.nl.

In juli gaf 50,8% van de bezoekers van Beurs.nl aan te verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar tussen de 350 en 400 punten zal staan tegenover ruim 52% in juni. Bovendien verwachtte in juli 6% dat de AEX dit jaar boven de 400 punten zal eindigen tegenover 12,4% een maand eerder.

Vorige maand verwachtte 19,4% van de respondenten dat de AEX in 2010 tussen de 300 en 350 punten zal eindigen. Dat was in juli 14,3%. Bijna 24% voorspelde in juli een niveau van minder dan 300 punten, tegenover 21,4% in juni.

De AEX-index steeg in juli van 306 naar 338 punten door meevallende tweede kwartaalcijfers. Ook waren beleggers opgelucht over de uitkomst van de stresstest voor Europese banken.

W-vormig scenario
De angst voor een stagnatie van de economische groei nam in juli af. Een W-vormig scenario van de economie werd in juli door 35,8% van de respondenten voorspeld, terwijl dat in juni 45,9% was. Het aantal bezoekers van Beurs.nl dat uitging van een V-vormig scenario dit jaar nam in juli weer toe (25,4%). Ook een U-vormig (26,9%) of een L-vormig (11,9%) economisch herstel werden vorige maand door de bezoekers minder vaak voorspeld dan het W-vormige scenario.

China
China blijft volgens de bezoekers van Beurs.nl (29.9%) nog steeds de markt waar beleggers in 2010 het meeste geld kunnen verdienen. Daarnaast blijven Europa, India en Brazilië alle drie voor circa 20% van de respondenten de populairste investeringsmarkt. Bezoekers van Beurs.nl verwachten minder van Rusland en Japan (beiden 1,5%).

Aandelen blijven volgens de bezoekers van Beurs.nl (41,8%) de beleggingscategorie waarmee ze in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door grondstoffen (32,8%). Duidelijk minder populair waren valuta (10,5%), obligaties (7,5%) en vastgoed (7,5%).

Deze maand
De afname van het vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX heeft de koopbereidheid van de bezoekers van Beurs.nl weer doen afnemen. Vorige maand gaf 29,9% van de beleggers aan hun beleggingsportefeuille deze maand te zullen uitbreiden tegenover 31,6% een maand eerder. Verkopen wil in augustus 17,9%, tegenover 19,4% in juli. Het aantal beleggers dat de portefeuille niet wil wijzigen is weer toegenomen: van 43,9% naar 49,3%.

Onderzoek
Op Beurs.nl kunnen bezoekers elke maand hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille. Het aantal respondenten in juli bedroeg 76.

Streaming realtime koersinformatie
Aan de onlangs vernieuwde website Beurs.nl zijn belangrijke nieuwe applicaties toegevoegd, namelijk de S&P FUTURES 500 en de S&P 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert. Beurs.nl biedt eveneens als enige website streaming realtime koersinformatie.

Plaats Beurs.nl widget
De gratis widget van Beurs.nl toont de actuele trends van belangrijke indexen gedurende handelstijd. Bovendien biedt de widget adviezen en opinies van de onafhankelijke Beurs.nl redactie en beleggingsexperts. De widget kan geplaatst worden op onder andere Hyves, Facebook, iGoogle, MySpace of Blogger.

Vernieuwde iPhone app met persoonlijke watchlist
De iPhone app van Beurs.nl, met de actuele beurskoersen en het laatste beursnieuws, is vernieuwd. Op de iPhone app is het eenvoudig om een persoonlijke watchlist aan te maken met fondsen uit de AEX, AMX of AScX. Als de app geopend wordt, zijn direct de meest actuele koersen zichtbaar van de aandelen in de watchlist.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht