Gemeente Brummen


Brummen bouwt voldoende 'betaalbare woningen'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-08-2010)

Vorige week liet de provincie Gelderland weten dat de gemeenten en regios in onze provincie er niet in zijn geslaagd het afgesproken aantal goedkope woningen te bouwen. Uitzondering vormen de gemeente Lochem en Brummen. Deze beide gemeenten hebben in totaal een provinciale bijdrage van bijna 1,4 miljoen euro ontvangen voor de bouw van 548 woningen in het betaalbare segment.

Op 29 juni 2007 ondertekende burgemeester Niels Joosten namens onze gemeente de uitvoeringsovereenkomst met de provincie over de stimuleringsbijdrage voor goedkope woningbouw 2007-2010. Samen met de gemeente Lochem maakt Brummen gebruik van deze provinciale subsidieregeling, die loopt van 2007 tot en met het eind van dit jaar. Brummen kwam in aanmerking voor de stimuleringsbijdrage omdat het voornemen was in deze periode minimaal 370 betaalbare woningen te realiseren. Dit aantal is dus ruimschoots gehaald.

Provinciaal stimulans
Op provinciaal niveau zouden er in vier jaar tijd 8000 goedkope woningen gebouwd gaan worden. De provincie heeft hiervoor destijds 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eind 2009 stond de teller op 5500 woningen. Er moet dit jaar dus nog flink wat gebouwd worden. De behoefte aan goedkope woningen is de afgelopen jaren groot geweest, waardoor de provincie heeft besloten de stimuleringsregeling in het leven te roepen. Woningen in het betaalbare segment zijn niet duurder dan 170.000 euro (v.o.n.) of qua huur niet duurder dan 635 euro (exclusief gas/water/licht). Door de economische recessie is er een vertraging ontstaan in de bouw van woningen. De provincie denkt dat er in de eerste helft van 2011 voldoende goedkope woningen gebouwd zijn om te kunnen voldoen aan de afspraken voor de Stimuleringsbijdrage Goedkope Woningbouw.