Politie Haaglanden

Extra persbericht 3 augustus

Haaglanden, 04-08-2010

Overvallenteam onderzoekt hotel-overvallen
Den Haag - Het Boven Regionale Overvallen Team van Politie Haaglanden (Twister) onderzoekt of er een verband is tussen een overval op een hotel in Rotterdam en een hotel in Wassenaar.

Het team houdt er rekening mee dat de overvallen gepleegd zijn door dezelfde verdachte. De overvallen zijn op nagenoeg dezelfde wijze gepleegd: de man meldt zich bij de balie en vraagt om een kamer waarna hij direct een wapen trekt en geld eist. De overvallen zijn gepleegd tussen 23.30 uur en 02.00 uur. Beide hotels liggen langs een doorgaande weg of snelweg.

Het is niet uitgesloten dat de man zich bij meer hotels heeft opgehouden met de bedoeling een overval te gaan plegen of aan voorverkenning te doen.

Tips
Heeft u informatie die het team verder kan helpen? Neemt u dan contact op met het overvallenteam van Politie Haaglanden via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Regionaal overvallenteam
Sinds dit voorjaar zet Politie Haaglanden een speciaal overvallenteam in om het aantal overvallen terug te dringen. Ook wordt het toezicht op zogenoemde hot spots verscherpt en gaat het korps potentiële daders dicht op de huid zitten. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen en zwaardere strafeisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

Aanpak
Het speciale overvallenteam bestaande uit 20 tactische rechercheurs, analisten en forensische rechercheurs vormt de kern van de Haaglandse aanpak. Het team gaat zich uitsluitend bezig houden op het oplossen van overvallen en het aanhouden van de daders.
Om de pakkans van overvallers te vergroten, gaan politieagenten eveneens extra surveilleren; in het bijzonder op plaatsen waar veel overvallen worden gepleegd. Daarnaast richt de politie zich met een zogenoemde persoonsgerichte aanpak op potentiële daders, zoals mensen die in het verleden al eens een overval, straatroof of diefstal met geweld hebben gepleegd.

Maximale inzet bijzondere opsporingsmiddelen
In het kader van de overvallenaanpak hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen en strafeisen. Onder leiding van een speciale overvallenofficier kan het rechercheteam onder meer telefoontaps en een observatieteam inzetten. Ook zullen er sneller en meer opsporingsberichten van overvallers verspreid worden, om zo de pakkans te vergroten. In het geval van een woningoverval verhoogt het OM de strafeis bovendien met 25%.