KNHS

Favorieten en verrassingen in Opmeer
4 augustus 2010
nettersunaniemlambertushuckriede

De eerste maandag van augustus is jaarlijks de Landbouw tentoonstelling van Opmeer. Zowel de Friezen, tuigpaarden als de hackneys streden om een nationale titel. Bij de Friezen betrof het het kampioenschap tweespannen. Dat leverde een verrassende, maar heel terechte winnaar op.

Hille fan Bokkum van Bauke de Boer bleek geblesseerd en werd derhalve vervangen door Lieuwe die nu naast Jaring fan Bokkum werd gereden. Deze combinatie was eveneens geplaatst en kon daardoor aan de titelstrijd deelnemen. Vanaf het moment van binnenkomst, maakte het span een ijzersterke indruk. Perfect in beweging en houding, kon men niet om hen heen en zo werd dit span, in eigendom van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, de terechte nieuwe kampioen. De kampioenen van vorig jaar dienden zich nu met een trede lager tevreden te stellen. Dat waren Martinus PJ van Pieter Wijbenga en Janet van der Ark en Keimpe in handen van Udo de Haan. Daarna werden o.a. de spannen van Frits de Jong, Sybren Minkema en Mart van Daal opgesteld. Bauke en Lieuwe deden nog meer goede zaken, want tezamen wonnen ze tevens de limietklasse. In de ereklasse passeerde Jaring in handen van Sybren Minkema op zijn beurt Martinus PJ en bij de dames bleek Pieter Paul, gereden door Setske de Jong een klasse apart en bleef Tineke de Boer met Lieuwe voor. Bij de tandems bleken Martinus en Keimpe deze ronde wel de besten.

Tuigpaarden ereklasse
De ereklasse tuigpaarden verreden zo ongeveer hun meest begeerde kampioenschap en dat is dat van de ereklasse. Netters Unaniem van Lambertus en Anneke Huckriede (foto) bleef dit seizoen vrijwel ongeslagen en maakte de favorietenrol meer dan waar. Unaniem viel in handen van Lambertus op door zijn perfecte front en spectaculaire bewegingen. Op grootse wijze haalde hij de titel binnen. De reservetitel werd gewonnen door de kampioen van vorig jaar; Sunlight in handen van Tjeerd Haarsma. Hij had de vos die opvalt door zijn imposante front, ook uitstekend in vorm en piekte op het juiste moment. Net als vorig jaar werd Stuurboord Landzicht vanuit de hoge limiet voor het kampioenschap geselecteerd. Opnieuw bewees hij op het hoogste niveau mee te kunnen en werd nu derde, een plaatsje lager dan vorig jaar. Optimaal van Freek Saris liep ook zeer goed en werd vierde, juist voor Toronto Landzicht, die nu door Martin de Groot werd voorgesteld en als eerste niet mee mocht over rijden. Obiku, Besterly Walser en Rinkier completeerden de rubriek. De lage limiet was eerder deze dag al op naam gekomen van Besterly Attent en Taunita bleek de beste in de hoge limietklasse. Terwijl Unaniem ook weer de damesklasse won. De stallen Haarsma, Mekkes en Jordans wonnen achtereenvolgens de ereklasse tweespannen, tandem en klavertje-drie.

Hackney's
Voor de hackneyrijders was de tweespanrubriek de belangrijkste. In prima harmonie en geweldig over de benen, was de titel overtuigend voor Heartland Starlighter en Heartland Real Deal in handen van Rob dAchard. Zijn span werd niet heel ernstig bedreigd door Netters Sir John en Netters Brookfield Hope van en gereden door Lambertus Huckriede. Voor de Huckriedes vielen er wel weer drie overwinningen te noteren. In de ereklasse kleine maat was dat weer met Magic Victory van familie Van Nipsen en in de ereklasse grote maat en damesklasse met Netters Sir John. Piet Lijffijt met Avion Pierre werd tweede bij de grote maat en in de limietklasse grote maat won kersvers ereklasse kampioen Eclipse Eyecatching van Jan van der Westen opnieuw. Tweede werd Tarissa van Jaap van Nieuwkerk, gereden door Gijs Rozendaal, gevolgd door Peter Lijffijt met Plain´s Inkspot op de derde plek. Ook was een aantal Engelse rijderste gast. Zij tekenden onder andere voor een tweede plaats in de ereklasse kleine maat en limietklasse kleine maat. In deze limiet won Heartland Bust Your Buttons van André Veltkamp, al leek dit er eerst niet op, omdat hij in eerste instantie niet werd binnengeroepen. In de damesklasse was er overigens nog een mooie tweede plaats voor Els d´Achard!

Voor de regionale rijdsters stond hun kampioenschap op het spel. Titelverdedigster Annemiek Calis werd met Neon nu tweede en de nummer twee van toen liet zich na een uitstekend optreden, nu de huldiging welgevallen en dat betrof Söndral in handen van Simone Klinkhamer.

Tekst: Rijk van Vulpen