Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 augustus 2010

Vragen van de leden Kuiken en Jacobi (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid

over bestrijding van natuurbranden.{1}


1. Kent u het bericht "Kritiek brandweer op natuurbeheer" (Telegraaf 3 augustus 2010)?


2. Deelt u de mening van de voorzitter van de Vereniging van Brandweervrijwilligers dat "de manier waarop Nederland omgaat met natuurgebieden (...) het risico op grote en moeilijk te blussen branden (vergroot)"? Zo nee, waarom niet?


3. Kunnen natuurbeheer enerzijds en brandpreventie en - bestrijding anderzijds strijdig met elkaar zijn? Zo ja, op welke wijze?


4. Wat is uw mening over het in het genoemde artikel door Staatsbosbeheer gestelde dat de wijze waarop tegenwoordig met bossen wordt omgegaan het risico op branden juist heeft verkleind?


5. Wat is de staat van onderhoud van brandgangen in Nederland?


6. Wordt in de onderzoeken van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) dat een bijdrage moet leveren aan een gefundeerde risico-inschatting van natuurbranden en het onderzoek van IOOV ook rekening gehouden met het aspect natuurbeheer? Kunnen de uitkomsten van deze onderzoeken er toe leiden dat er vanwege het risico van natuurbranden anders tegen natuurbeheer moet worden aangekeken?




Partij van de Arbeid