Data recovery: zeven misverstanden over dataverlies


Reqor Data company zet `Broodje Aap'-verhalen op een rijtje

AMSTERDAM, 20100804 -- Dataverlies is rampzalig voor ieder bedrijf. Toch gebeurt dit vaker dan gedacht wordt. Goedbedoelde adviezen zijn dan niet van de lucht, maar goede data recovery is specialistisch en complex werk. Reqor Data company, specialist in data recovery, zet zeven misverstanden over dataverlies op een rij en adviseert om het terughalen van gegevens over te laten aan experts.

1. In de vriezer
In een ver verleden was er een specifiek type harde schijf die kon vastlopen als hij te `heet' werd. Het verhaal gaat dat als deze schijf gekoeld werd, het nog mogelijk was om snel de data te kopiëren, voordat hij er echt mee stopte. Dit is te vergelijken met het slaan op de TV, dat hielp vroeger soms, maar tegenwoordig niet meer. Huidige verhalen over geslaagde data recovery `in de vriezer' zijn veelal gevallen van `puur geluk gehad'. Waarschijnlijk zou buiten de vriezer hetzelfde resultaat zijn behaald.

2. Maak maar open
De lucht die we inademen zit vol met (op het blote oog onzichtbare) stof. Voor een harde schijf zijn deze stofdeeltjes hetzelfde als zand. Harde schijven worden in laboratoria gefabriceerd, omdat de lucht in een harde schijf maar een beperkte hoeveelheid stofdeeltjes mag bevatten. Deze stofdeeltjes mogen niet groter zijn dan een paar micron. Als een harde schijf geopend wordt in een niet-cleanroom omgeving, kan er schade aan de leeskoppen en platters veroorzaakt worden. En dan hebben we het nog niet over vocht, vet of condens. Als u uw harde schijf zelf aan de keukentafel openmaakt, kan de kans op een succesvolle data recovery aanzienlijk verkleind worden.

3. Even de printplaat wisselen
Het wisselen van de printplaat zou in sommige gevallen kunnen werken, maar dan moet de printplaat (PCB) wel identiek zijn en uit dezelfde serie en bij voorkeur uit dezelfde productie batch, want zelfs 14 dagen productie verschil kan er al voor zorgen dat het niet werkt. Elke PCB moet minimaal 8 punten van overeenkomst hebben. Gespecialiseerde data recovery bedrijven beschikken over hard- en software om dit te controleren, uit te wisselen en eventueel aan te passen.

4. Op de centjes letten
Bij sommige mensen leeft het idee dat het terughalen van één bestand goedkoper zou zijn dan het terughalen van alle data op een gecrashte schijf. Wanneer een datadrager defect is, moet de data die erop staat opnieuw beschikbaar gemaakt worden. De data recovery werkzaamheden om dit te doen zijn hetzelfde, of er nu één bestand of een hele schijf teruggehaald moet worden. En hoewel er misschien extra werkzaamheden moeten worden gedaan om een grotere hoeveelheid data te testen, kunnen de kosten niet gedrukt worden door slechts enkele bestanden terug te halen.

5. Een tikkie tegen z'n zij
Als een harde schijf een tikkend geluid maakt, is dat vaak een indicatie dat de leeskop gecrashed is. De leeskop heeft dan de dataplaat geraakt en is daardoor kapot gegaan. Vergelijk het met een kapotte pick-up naald, die over het vinyl krast en de lp beschadigt. Daar komt letterlijk en figuurlijk nooit meer vanzelf muziek uit. De veelgehoorde `tip' om `even terug te tikken' helpt echt niet, de schijf is fysiek defect. Zet de harde schijf direct uit om meer schade te voorkomen en bied de schijf aan ter diagnose, als de schade nog niet te groot is, kan een gespecialiseerd data recovery bedrijf de data nog redden.

6. Knipperlicht
Het snel aan en uit zetten van de (externe) harde schijf zou volgens de verhalen het tikken moeten oplossen of `omzeilen'. Hierbij geldt hetzelfde als bij terug tikken; als een harde schijf tikt, betekent dit vaak dat de leeskop gecrashed is en dus fysiek kapot. Het snel aan en uit zetten levert in dat geval alleen het risico op meer schade op.

7. Extern aansluiten
Veel mensen zetten hun laptop in slaapstand en pakken hem vervolgens direct in. De harde schijf is dan vaak nog in werking en op z'n kwetsbaarst. Laat de laptop helemaal uit gaan en berg hem dan pas op. Veelgehoord is ook dat u kunt checken of een harde schijf defect is, door hem aan te sluiten op een externe behuizing en te kijken of hij dan nog benaderbaar is. Een gecrashte harde schijf moet direct worden uitgezet en niet meer worden aangezet om verdere schade te voorkomen.

Als de gecrashte harddisk data bevat die onvervangbaar is, of uw bedrijfsgegevens staan op het spel, neem dan geen risico en laat het terughalen van de gegevens over aan professionals.