KRO

KRO BlootGewoon, aflevering 2: De Stelletjes en De Band

Uitzenddatum: 05/08/2010

In de nieuwe serie van KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, gaan opnieuw verschillende groepen mensen uit de kleren voor een persoonlijk goed doel. In aflevering 2 van KRO BlootGewoon (5 augustus, 20:30 uur, Ned. 1 ) poseert een groep `stelletjes' naakt voor de stichting Energy4All, die zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte en gaat de `band' uit de kleren voor de Stichting Hulphond die geld inzamelen om hulphonden op te leiden voor mensen met een motorische of auditieve beperking of epilepsie.

De `stelletjes'
Drie bevriende stellen gaan uit de kleren voor de stichting Energy4All. Eén van de stellen, Mireille & Jacques, hebben twee van hun drie kinderen verloren aan een energiestofwisselingsziekte. Daarom kiezen zij als goed doel voor deze stichting, die zich inzet voor kinderen met deze ziekte. De opbrengsten komen ten goede aan het onderzoek naar een medicijn voor deze ziekte, activiteiten voor de patiëntjes en de voorlichting over de ziekte."Ons tweede kindje Roos leek bij de geboorte kerngezond. Ze ontwikkelde zich prima en leerde alles was een kindje normaal gesproken op die leeftijd leert. Op de leeftijd van 10 maanden echter kreeg Roos plotseling epilepsie. Vele onderzoeken later overleed ze, zonder dat wij of de doktoren precies wisten wat er nou met haar aan de hand was." Pas een half jaar na het overlijden van Roos, werd de diagnose `energiestofwisselingsziekte' vastgesteld. De kans dat een volgend kindje de ziekte ook zou hebben was 25%, dus ze besloten er voor te gaan. Ook hun derde kindje Koen ontwikkelde zich normaal tot hij bijna twee was en een epileptische aanval kreeg, waar hij niet meer uit kwam. Na twee maanden overleed ook Koentje aan deze energiestofwisselingsziekte waar tot op heden geen medicijn voor is. "Voor Roos en Koen komt een doorbraak op een geschikte behandeling te laat. Wij weten maar al te goed wat dat betekent en hoe dat voelt. Met meedoen aan Blootgewoon krijgen we Roos en Koentje niet terug, maar we kunnen er wel anderen mee helpen, die ook hard steun nodig hebben". De andere twee stellen zijn blij dat ze na alle verschrikkelijke jaren eindelijk iets concreets voor Jacques en Mireille kunnen doen. Admar: "We hebben alles van dichtbij meegemaakt natuurlijk en je voelt je zo machteloos, want je kunt zo weinig doen, behalve er voor hen zijn. Door het meedoen aan Blootgewoon heb ik toch een beetje het idee dat ik iets voor mijn zus en zwager kan betekenen." Meer informatie: http://www.energy4all.eu/

De `band'
De zes leden van pop/rockband Going Dutch die sinds 2006 aan de weg timmeren, zetten zich in voor de Stichting Hulphond. Stichting Hulphond leidt al 25 jaar hulphonden op voor mensen met een motorische of auditieve beperking of epilepsie. Het doel is om zo hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten en op die manier ook een (re-)integratie in de samenleving te bevorderen. Niels (36), geen lid van de band maar tweelingbroer van zanger Sven, kreeg zeventien jaar geleden een zwaar auto-ongeluk, brak daarbij zijn nek en raakte tot boven zijn middel verlamd. Hij heeft een zogenaamde hoge dwarslaesie en is sindsdien aan een rolstoel gekluisterd. Na een revalidatie van meer dan een half jaar kreeg Niels zijn eerste hulphond. De hond helpt hem met van alles; licht aan en uitdoen, liftknoppen, spullen oprapen, winkelen en kleding aan- en uittrekken. "Ik val soms nog wel eens uit mijn stoel en heb geen controle over mijn buikspieren en dergelijke, dus kan dan uit mezelf niet weer recht gaan zitten. Als ik dan met mijn arm wapper en mijn trui over mijn hand trek met m'n mond, dan trekt Pita mij aan m'n mouw weer omhoog".

Buiten het feit dat Pita hem met praktische zaken helpt, waardoor hij redelijk zelfstandig kan functioneren, is vooral het sociale aspect voor hem belangrijk. "Ik kan op zoveel meer plaatsen komen door de hond en dus ook mee met de band bijvoorbeeld. Ik zal niet zo snel in een isolement terechtkomen omdat mijn vrienden steeds de hort op zijn en ik niet mee kan. Zij zijn natuurlijk wel de hele dag werken en naar school en ik doe verder de hele dag niks. Dus ik zie Pita ook echt als een maatje dat mij gezelschap houdt" Omdat Niels een belangrijk onderdeel van de vriendgroep vormt , wil Going Dutch zich graag inzetten voor Niels en dus de Stichting Hulphond. "Ondanks zijn beroerde situatie is Niels altijd vrolijk en positief. We kunnen altijd bij Niels terecht. En dankzij Pita kan hij ook vaak met ons mee. Nu kunnen we iets terugdoen. En dat is dan niet alleen voor Niels, maar ook voor de stichting Hulphond". Meer informatie: http://www.hulphond.nl/

In totaal gaan twaalf groepen voor een zelf gekozen goed doel (vanuit persoonlijke betrokkenheid) uit de kleren voor een fotoshoot. De beste foto van elke groep, gekozen door een vakjury, komt op een stijlvolle naaktkalender te staan. Via een donatie aan het betreffende goede doel is de kalender te verkrijgen.

Presentatie: Anita Witzier

KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, aflevering 2: `de stelletjes en de band', 5 augustus, 20:30 uur, Nederland 1