Veilig Verkeer Nederland

Wegbeheerders vergeten brommobiel

donderdag, 05 augustus 2010 te Amersfoort

Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich grote zorgen over de veiligheid van brommobielen op de openbare weg. Brommobielen zijn door de Europese regelgeving toegestaan, maar wegbeheerders blijken in de praktijk nauwelijks rekening te houden met deze categorie weggebruikers. VVN-directeur Linda van der Eijck: "Dat leidt tot onacceptabele, levensgevaarlijke situaties. Soms moeten de bestuurders de vreemdste capriolen uithalen om hun route op legale wijze te kunnen vervolgen."

VVN vindt dan ook dat wegbeheerders rekening moeten gaan houden met deze snelgroeiende groep weggebruikers. Inmiddels rijden er meer dan 20.000 brommobielen op de Nederlandse wegen rond en dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen. Vooral bij jongeren en ouderen is het vervoermiddel populair. Veel bestemmingen die bij deze groepen in trek zijn, zijn niet per brommobiel te bereiken. Wegbeheerders moeten daarom zowel bij de aanleg als het beheer van de infrastructuur rekening houden met de brommobiel. Nu worden bestuurders van een brommobiel bijvoorbeeld nog regelmatig geconfronteerd met stukken weg die voor hen gesloten zijn. Daardoor zijn zij gedwongen om te keren of, als keren niet veilig kan, het verbod te negeren.

Op kaarten en navigatieapparatuur is echter niet te zien waar een brommobiel wel of niet mag rijden. Veilig Verkeer Nederland daagt de producenten van navigatieapparatuur uit om modellen te ontwikkelen waarmee brommobilisten een veilige route naar hun bestemming kunnen plannen, zonder onverwachte verboden of obstakels.

De dilemma's van een brommobielbestuurder worden goed geïllustreerd in een tweetal Youtube filmpjes: Brommobiel op de weg en Test 6 brommobielen.

Over Veilig Verkeer Nederland
Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 35.000 leden en donateurs.