Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 5 augustus 2010

Kinderspeen doelwit van nieuwsgierige aapjes

Apenheul gaat zijn bezoekers touwtjes aanbieden om spenen van kleine kinderen aan de buggy's vast te knopen. Dit is nodig omdat nieuwsgierige doodshoofdaapjes deze zomer tuk zijn op spenen en er regelmatig mee vandoor gaan.

Sinds afgelopen voorjaar zijn buggy's weer van harte welkom in het bos waar de ruim 100 doodshoofdapen vrij rondlopen. Dat valt niet alleen bij bezoekers in goede aarde, maar zeker ook bij de apen zelf. De buggy's vinden zij erg interessant omdat er meestal wel wat lekkere kruimels te vinden zijn of omdat ze zoetig ruiken door gemorst fruitsap. Ook de speen is een geliefd object voor de doodshoofdaapjes. Vooral met de drukte in het hoogseizoen nemen de doerakken hun kans maar wat graag waar. Zo verdwijnen regelmatig spenen met aapjes mee de bomen in. Om deze apenstreken te voorkomen, biedt het apenpark nu touwtjes aan om de speen vast te knopen. En als er dan toch nog een aap met een speen vandoor gaat, dan hebben de dierverzorgers zelfs reserve speentjes in speciale jungle prints beschikbaar.

Deze situatie doet zich alleen voor in het gebied met de 128 loslopende doodshoofdaapjes. In andere gebieden met loslopende apen worden de spenen met rust gelaten. In deze groep doodshoofdapen zijn de afgelopen maanden 24 baby's geboren. De kleinste liften nog op de rug van moeder mee; de eerstgeborene zijn al echte peuters en verkennen de wereld om hen heen. Stap voor stap proberen ze net als hun soortgenootjes te balanceren over de touwen. Hun verwoede pogingen om overeind te blijven zijn leuk om te zien!


- - - einde bericht - - -