FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten opent online meldpunten voor HEMA-werknemers en HEMA-klanten

Vandaag start vakbond FNV Bondgenoten met een online meldlijn voor werknemers van de HEMA. In toenemende mate ontvangt de bond klachten van werknemers over onder andere de werkdruk. Ter inventarisatie van de omvang en de aard van de klachten is er een digitaal meldpunt geopend.

Om een volledig beeld te krijgen, is er ook een apart meldpunt voor klanten van de HEMA. Aan hen wordt gevraagd in hoeverre zij hinder ondervinden van de veranderende omstandigheden op de winkelvloer.

Gea Lotterman, bestuurder FNV Bondgenoten: "De klachten over een toegenomen werkdruk zijn helaas niet nieuw voor ons. Steeds vaker horen we dat er meer werk met minder mensen moet worden verricht. Dit heeft gevolgen voor zowel werknemers als klanten van de HEMA. Met de twee aparte meldpunten willen we een degelijk inzicht krijgen in de situatie op de winkelvloer."

Eind juli bracht FNV Bondgenoten naar buiten dat HEMA-werknemers van vestigingen in het noorden van het land een brief hadden ontvangen over de procedure bij `ziekteverlof'. Lotterman: "De strekking van die brief was echt van de zotte. Alsof een filiaalmanager of diens assistent kan beoordelen of iemand ziek is of niet." In een reactie liet HEMA weten dat er `onjuiste formuleringen waren gebruikt die mogelijk verwarring veroorzaken'.

De meldpunten blijven in ieder geval de komende vier weken online en zijn toegankelijk via www.fnvbondgenoten.nl/hemameldpunt.

De vestigingen van HEMA zijn verdeeld in `eigen' vestigingen en franchisers.

Het meldpunt voor werknemers is in eerste instantie gericht op werknemers van de `eigen' HEMA-vestigingen. Voor deze vestigingen geldt de HEMA-cao; er zijn 500 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Bij HEMA Nederland werken ongeveer 9.000 werknemers in de winkels, het hoofdkantoor, de bakkerijen en het distributiecentrum.

Voor vestigingen van franchisehouders geldt een andere cao, te weten de cao mode- en sportdetailhandel (Mitex).